Annons
SJF Värmland vill ha hög avskjutning av små kalvar | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan 2018
Älgkorna är viktiga för reproduktionen kommande år, framhåller Jägareförbundet i Värmland inför årets älgjakt. Foto: Gettyimages
SJF Värmland vill ha hög avskjutning av små kalvar
Värmland (JJ) Den extrema sommaren gör att Jägareförbundet i Värmland nu rekommenderar hög avskjutning av små älgkalvar. Däremot ska vuxna älgar skjutas med "eftertanke", manar förbundet.
I ett pressmeddelande pekar Jägareförbundet Värmland på att läget för älgstammen varierar i länet. På vissa håll ökas tilldelningen för första gången på många år, i andra områden är stammen fortsatt svag. Dessutom visar studier i länen med septemberjakt att sommarens värme och torka påverkat kalvarna. De är färre och mindre.

Vuxna hondjuren viktiga

”Älgkalvar som går in i sin första vinter med låga vikter blir i regel även små som vuxna. Eftersom reproduktionen är starkt sammankopplad med de vuxna älgarnas kroppsvikt kan man få en påverkan på den framtida stammen. Därför finns det anledning att hålla en hög avskjutning på små kalvar. Däremot kan man ha lite eftertanke vid avskjutningen av vuxna djur. Med farhågor för dålig reproduktion nästa år så behöver så många fullvuxna hondjur som möjligt vara kvar”, skriver Jägareförbundet Värmland i sitt pressmeddelande. Förbundet påpekar också på att arbetet med att få ned koncentrationerna av varg i länet är prioriterat. ”När Värmland får minska sin vargkoncentration kommer älgstammen kunna hållas mindre men man kan ändå göra samma jaktliga uttag”, skriver Jägareförbundet i Värmland.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!