SJF Värmland vill att älgjägarna skjuter småväxta fjolingar

Svenska Jägareförbundet Värmland varnar för att många älgkor kan gå utan kalv, på grund av den extrema torkan och värmen förra sommaren. Därför ska jakten inriktas på småväxta fjolingar, rekommenderar Jägareförbundet.

Jägareförbundet i Värmland rekommenderar försiktighet med att skjuta vuxna hondjur i älgjakten. Foto: Gettyimages

Länsordförande Anders Olsson skriver i ett pressmeddelande att effekten av förra årets sommar sannolikt kommer att märkas även i årets älgjakt. Jägareförbundet anar att många älgkor inte orkat gå i brunst.

”Jägareförbundet vill därför flagga för att kalvtillgången i våra skogar i år sannolikt är väldigt låg, vilket i sin tur gör att man bör vara extra försiktig med att skjuta stora hondjur. Det är annars en stor risk att man skjuter älgkor i sin mest produktiva ålder som kan leda till att stammen minskar.

Jägareförbundets rekommendation är därför att då man jagar vuxna älgar bör man fokusera på småväxta fjolingar.  Den viktigaste rekommendationen är dock att vara försiktig men de stora produktiva hondjuren”, skriver Anders Olsson i pressmeddelandet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktjournalens grundare död

Grundaren av Jaktjournalen och Fiskejournalen, Otto Elander, har avlidit i en ålder av 80 år. Jaktjournalens förste chefredaktör, John Duff, skriver här ett minnesord om sin chef.

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?
ANNONS ▼

Annonser