SJF Värmland vill att älgjägarna skjuter småväxta fjolingar

Svenska Jägareförbundet Värmland varnar för att många älgkor kan gå utan kalv, på grund av den extrema torkan och värmen förra sommaren. Därför ska jakten inriktas på småväxta fjolingar, rekommenderar Jägareförbundet.

Jägareförbundet i Värmland rekommenderar försiktighet med att skjuta vuxna hondjur i älgjakten. Foto: Gettyimages

Länsordförande Anders Olsson skriver i ett pressmeddelande att effekten av förra årets sommar sannolikt kommer att märkas även i årets älgjakt. Jägareförbundet anar att många älgkor inte orkat gå i brunst.

”Jägareförbundet vill därför flagga för att kalvtillgången i våra skogar i år sannolikt är väldigt låg, vilket i sin tur gör att man bör vara extra försiktig med att skjuta stora hondjur. Det är annars en stor risk att man skjuter älgkor i sin mest produktiva ålder som kan leda till att stammen minskar.

Jägareförbundets rekommendation är därför att då man jagar vuxna älgar bör man fokusera på småväxta fjolingar.  Den viktigaste rekommendationen är dock att vara försiktig men de stora produktiva hondjuren”, skriver Anders Olsson i pressmeddelandet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser