Jaktnyheter

SJF slutar lämna ut uppgifter ur medlemsregistret

Jägareförbundet ändrar reglerna för hur uppgifterna i deras medlemsregister används. Bilden är en skärmdump från förbundets hemsida.
Öster Malma (JJ) Uppgifter ur Jägareförbundets medlemsregister ska inte längre lämnas ut till förbundets "samarbetspartners".
Svenska Dagbladet avslöjade för några veckor sedan att Jägareförbundet lämnar ut uppgifterna från sitt medlemsregister till företag som de har affärer ihop med. En medlem berättade i tidningen att han blivit uppringd av en larmförsäljare. – Du är ju jägare, sade försäljaren till den häpne medlemmen i Svenska Jägareförbundet. – Det är olyckligt, säger Joakim Norenhag, juridiskt verksamhetsansvarig för vapen hos polisen, till Svenska Dagbladet.

Hård kritik

Saken har mött hård kritik, exempelvis på Facebook, bland annat eftersom uppgifter om vapeninnehav indirekt läcker ut. Nu ändrar sig Svenska Jägareförbundet om uppgifterna i medlemsregistret. ”Vi har lyssnat på medlemmarna och utvärderat situationen, samt fört dialog med de två partners som berörs. Därefter har vi beslutat att ”ta hem registret”. De kommer fortsättningsvis inte att ha tillgång till vårt medlemsregister, istället kommer framtida aktiviteter ske genom oss på samma sätt som det gör med övriga partners”, skriver Jägareförbundets generalsekreterare Bo sköld på förbundets hemsida. Uppgifterna i registret har lämnats ut för att Jägareförbundet tjänade pengar på det. ”Därför kommer det bli en ekonomisk konsekvens för förbundet, men vi får helt enkelt arbeta för nya intäkter”, konstaterar Bo Sköld.