SJF i Gävleborg: Minst 60 björnar bör skjutas

Gävleborg (JJ) Jägareförbundet i Gävleborg är kritiskt till kvoten i årets licensjakt på björn. – Minst 60 björnar bör skjutas, säger förbundets ordförande i länet, Johan Lundberg.

Beräkningsgrunderna för hur björnstammen hålls konstant förändrades efter lunch den 28 juni 2018, anser Jägareförbundets ordförande i Gävleborg, Johan Lundberg. Foto: Gettyimages och privat

Länsstyrelsen i Gävleborg meddelade på torsdagen att tilldelningen i licensjakten i höst blir 50 björnar. Det är en kraftig ökning från förra höstens 30, men Johan Lundberg anser att kvoten är alldeles för försiktig.

Den gångna höstens spillningsinventering ger vid handen att Gävleborg hade 508 björnar som vill viss del delades med Dalarna, enligt forskarnas beräkningar. Sedan har det fötts nya björnar i vår.

Ny beräkningsmodell efter lunch

– Hittills har vi fått veta att en tioprocentig avskjutning skulle hålla stammen i oförändrad storlek. Efter lunch i dag förändrades det plötsligt, säger Johan Lundberg.

Miniminivån för björn är satt till 250 individer i Gävleborg. Förvaltningsmålet är 360 björnar.

Länsstyrelsen anger i ett svar till Jägareförbundet att förvaltningsmålet ska nås på fem år.

– Ett år, det kan jag hålla med om är ett kort perspektiv. Men varför ska det behöva ta fem år för att sänka björnstammen till den överenskomna förvaltningsnivån? säger Johan Lundberg.

Han kan inte svara på om Jägareförbundet Gävleborg kommer att överklaga beslutet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Annonser