SJF i Gävleborg: Minst 60 björnar bör skjutas

Gävleborg (JJ) Jägareförbundet i Gävleborg är kritiskt till kvoten i årets licensjakt på björn. – Minst 60 björnar bör skjutas, säger förbundets ordförande i länet, Johan Lundberg.

Beräkningsgrunderna för hur björnstammen hålls konstant förändrades efter lunch den 28 juni 2018, anser Jägareförbundets ordförande i Gävleborg, Johan Lundberg. Foto: Gettyimages och privat

Länsstyrelsen i Gävleborg meddelade på torsdagen att tilldelningen i licensjakten i höst blir 50 björnar. Det är en kraftig ökning från förra höstens 30, men Johan Lundberg anser att kvoten är alldeles för försiktig.

Den gångna höstens spillningsinventering ger vid handen att Gävleborg hade 508 björnar som vill viss del delades med Dalarna, enligt forskarnas beräkningar. Sedan har det fötts nya björnar i vår.

Ny beräkningsmodell efter lunch

– Hittills har vi fått veta att en tioprocentig avskjutning skulle hålla stammen i oförändrad storlek. Efter lunch i dag förändrades det plötsligt, säger Johan Lundberg.

Miniminivån för björn är satt till 250 individer i Gävleborg. Förvaltningsmålet är 360 björnar.

Länsstyrelsen anger i ett svar till Jägareförbundet att förvaltningsmålet ska nås på fem år.

– Ett år, det kan jag hålla med om är ett kort perspektiv. Men varför ska det behöva ta fem år för att sänka björnstammen till den överenskomna förvaltningsnivån? säger Johan Lundberg.

Han kan inte svara på om Jägareförbundet Gävleborg kommer att överklaga beslutet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser