SJF i Gävleborg: Minst 60 björnar bör skjutas

Gävleborg (JJ) Jägareförbundet i Gävleborg är kritiskt till kvoten i årets licensjakt på björn. – Minst 60 björnar bör skjutas, säger förbundets ordförande i länet, Johan Lundberg.

Beräkningsgrunderna för hur björnstammen hålls konstant förändrades efter lunch den 28 juni 2018, anser Jägareförbundets ordförande i Gävleborg, Johan Lundberg. Foto: Gettyimages och privat

Länsstyrelsen i Gävleborg meddelade på torsdagen att tilldelningen i licensjakten i höst blir 50 björnar. Det är en kraftig ökning från förra höstens 30, men Johan Lundberg anser att kvoten är alldeles för försiktig.

Den gångna höstens spillningsinventering ger vid handen att Gävleborg hade 508 björnar som vill viss del delades med Dalarna, enligt forskarnas beräkningar. Sedan har det fötts nya björnar i vår.

Ny beräkningsmodell efter lunch

– Hittills har vi fått veta att en tioprocentig avskjutning skulle hålla stammen i oförändrad storlek. Efter lunch i dag förändrades det plötsligt, säger Johan Lundberg.

Miniminivån för björn är satt till 250 individer i Gävleborg. Förvaltningsmålet är 360 björnar.

Länsstyrelsen anger i ett svar till Jägareförbundet att förvaltningsmålet ska nås på fem år.

– Ett år, det kan jag hålla med om är ett kort perspektiv. Men varför ska det behöva ta fem år för att sänka björnstammen till den överenskomna förvaltningsnivån? säger Johan Lundberg.

Han kan inte svara på om Jägareförbundet Gävleborg kommer att överklaga beslutet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser