Sista björnen i år igen för Jalle Spånbergs hundar

Älvdalen (JJ) Det blev precis som i fjol – Jalle Spånbergs hundar drev fram den sista björnen som fälldes i licensjakten. Unge renägaren Ejvin Renhuvud fick skjuta.

Sista björnen. Ejvin Renhuvud med Jalle och Ellinor Spånberg och plottarna Rambo och Plotta. Foto: Benny Jonsson

– Det är en hanbjörn och vi har slagit vad om en flaska whiskey hur mycket den väger. Någonstans kring 100-150 kilo är det, berättar Ejvin.

Jakten inleddes med att jägarna fick ett mycket bra tips på morgonen. En privatperson hade noterat alldeles färsk björnskit utefter en väg väster om Vassbo i Älvdalens kommun.

Jalle Spånberg släppte på sina plottar Rambo och Plotta och efter cirka två kilometers spårarbete fick de kontakt med björnen.

– Det blev både drev, gångstånd och stånd och det rick runt Frönberget, berättar Jalle Spånberg.

Känt björnpass

– Vi var sex man som postat ut längs en grusväg och jag stod på ett känt björnpass vid ett bäckdrag där björnarna brukar gå, berättar Ejvin Renhuvud.

Ungefär en kilometer bort från Ejvin vek björnen av och började följa bäcken.

– Men jag förstod att den skulle komma lite öster om bäcken, så jag sprang längs vägen och plötsligt skymtade jag björnen 200-300 meter bort, berättar Ejvin.

Vägen är kuperad och Ejvin såg inte björnen igen förrän han sprang ihop med den på vägen.

– Den dök upp bakom en kulle på 20 meters avstånd. Jag fick iväg ett skott och den tecknade bra. Jag sköt ett till och då landade den i diket, berättar Ejvin.

Jalle Spånberg är mycket nöjd med passkyttens insats.

– Det var ett djävulskt bra hundarbete i dag och då är det roligt när passkyttarna avslutar det på ett bra sätt, säger Jalle Spånberg.

Renägare

Ejvin är renägare och därför är björnjakten extra viktig för honom.

– Det känns extra bra för mig att vi kan ta de björnar vi får i tilldelning, även om jag tycker att kvoten kunde varit större. Det är en väldig ynnest för oss renägare att vi har så bra samarbete med duktiga jägare och hundar, säger han.

Totalt inom område 1 i Dalarna var det nio björnar i tilldelning. Tre var öronmärkta för delområde 1a som är renskötselområde.

– De senaste tre åren har vi i snitt skjutit fem björnar inom det här området. Nu blev det bara tre. Tilldelningen skulle ha varit åtskilligt större, säger Benny Jonsson, rovdjursansvarig i Idre sameby och en av dem som deltog i dagens jakt.

Sista björnen igen

För Jalle Spåbergs hundar har det i år fallit fyra björnar.

– Det har varit en del stolpe ut, men i dag gick det väldigt bra, konstaterar han.

I och med dagens björn i Älvdalen är björnjakten nu avlyst i hela landet.

Den 10 september i fjol sköts den sista björnen i fjolårets licensjakt för Jalles hundar. I år låg de bakom att sista licensbjörnen fälldes den 25 september.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser