Bjöd på vildsvinsjakt – sköt björn

Älvkarleby (JJ) Bakom varje fälld björn finns en historia. Så blev det också när Tomas Gunnarsson, fällde sista björnen på tilldelningen i Gävleborg tidigare i veckan.

Tomas Gunnarsson fällde sista licensbjörnen i Gävleborg. Genom ett fint förarbete av hundföraren Jonny Åhlstrand och Imra.

Hockeyspelarna Jacob Blomqvist och Jonathan Granström i Brynäs är flitiga jägare. Tidigare i veckan bjöd de in ett par kompisar till vildsvinsjakt på deras marker i södra Gävleborg, nära Älvkarleby.

I första området hade de också vildsvinskontakt men kompisgänget lyckades inte komma till skott. De bytte område och försökte på nytt.

Tomas Gunnarsson och Jacob Blomqvist hade tagit pass på en väg. Samtidigt som den inbjudne hundföraren Jonny Ålstrand släppte sin jämthundstik Ålbolandets Imra.

Ganska snabb blev det upptag och Jonny uppmärksammade kompisarna att det fanns färska björnspår i området.

– Vi hade nästan tänkt ge upp och sluta för dagen då både Jacob och Jonathan strax skulle åka och träna. Då hände det plötsligt allt på en gång, berättar Tomas Gunnarsson.

– Vi skyndade oss och ringde för att kolla om det fanns någon björn kvar på tilldelningen. Och strax efter kom björnen upp på vägen där jag och Jacob stod. Jag sköt och björnen snurrade runt och fortsatte över vägen.

– Det snurrade i huvudet, jag har bara skjutit en älg tidigare, annars är det mest vildsvin jag jagar. Innan vi gick fram inväntade vi hundarna då även Granström släppte på sin jämthundstik Fetsockans Britta. Redan 80 meter från skottplatsen blev det ståndskall och när vi smög fram hittade vi björnen död, berättar Tomas inlevelsefullt.

Björnen har en speciell teckning med en vit rand runt bogen, en hane på 145 kg.

– Detta är självklart ett minne för livet. Det lutar nog åt att jag gör ett bogmontage för den speciella teckningen. Det här blev både sista björnen på årets licenstilldelning i Gävleborg och den sydligaste.

– Jag har faktiskt bara sett en björn tidigare, det var i somras när jag och tjejen skulle åka för att plocka blåbär, då sprang en björn över vägen. Nu är jag ordentligt peppad och ser fram emot nästa års jakt.

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼