Sex av tio älgkalvar dör på Öland

Kalvdödligheten på Öland är exceptionellt hög, sex av tio kalvar misstänks dö under första året. Foto: Roger C Åström – Det är anmärkningsvärda och så klart tråkiga resultat. Vi tror att det finns många olika anledningar, säger Magnus Johansson, Mörbylånga jaktvårdskrets till Ölandsbladet om den höga älgkalvdödligheten. Normal dödlighet hos älgkalvar är 5-20 procent.

För ett halvår sedan fick ett antal öländska älgarna ett GPS/GSM-halsband som regelbundet sänder älgarnas position. Därmed har forskarna kunnat lokalisera ett tiotal avlidna kalvar som skickats in för forskning hos Sveriges lantbruksuniversitet.

Dödligheten bland kalvarna har visat sig vara 50 procent, en siffra som man tror kommer att stiga till närmare 60 procent. Fästingsjukdomen anapasmos i kommbination med lunginflammation har tagit livet av en del kalvar, men det är inte hela sanningen.

Man har konstaterat att kalvarna inte fått någon modersmjölk vilket innebär att kalvarna på grund av den kalkrika berggrunden kan drabbas av brist på selen, mangan, och koppar.
Enligt Magnus Johansson har tamdjursägarna samma problem, men de kan lättare  mata sina djur för att undvika problemet. Att sätta ut saltstenar till älgarna är inte tillräckligt.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser