SERIESTART: Björnhundsägarna är väl förberedda

Kungsbacka (JJ) Om en dryg vecka, den 21 augusti, är det efterlängtad björnjaktspremiär i landets norra delar. Vi kommer i en serie att presentera 12 björnhundsägare ändra fram till björnjaktspremiären nästa vecka. Vi har hört med dem hur de förberett sig inför höstens jakt och bland annat vilka hundar de ska jaga med.

Trots en minskad björntilldelning är intresset inför årets björnjakt mycket stort och björnfrossan tilltar för varje dag. Foto: Rasmus Boström.

Totalt har Naturvårdsverket tilldelat 274 björnar. Björnjakt med hund är en relativt ny jaktmetod i Sverige. Men för varje säsong blir hundar och hundförare bättre, de satsar stora pengar och all ledig tid för att vara så väl förberedda de bara kan inför premiären.

Jaktjournalen har gjort en rundringning och tagit ”tempen” på några av hundförarna som garanterat kommer att skjuta björn i höst.

Idag presenterar vi sex björnhundsägare och deras planer. Från i morgon och varje dag fram till premiären kommer vi dessutom att presentera fler björnhundsägare i en lång spännande serie.

Jaktjournalen kommer också som tidigare att följa björnjakten, både här på hemsidan, tidningen, men också på våra Facebook- och Instagramkonton. Se till att redan nu bli våra följare/prenumerant.

Vill Du rapportera fällda björnar, skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp. (Spara numret nu).

 
Robert har sju tränade hundar inför årets premiär.

Robert Salomonsson, Borgafjäll:  

Hur har du planerat årets björnpremiär?
– För första året har jag inte planerat i detalj. Blir jag inte kontaktad av något jaktlag som har färska björnobservationer kommer jag att börja på hemmaplan med jaktkompisarna Peter Mårtensson, Dorotea och Martin Ottosson, Åsele.

Hur har du förberett dig inför jakten?
– Självklart är hundarna vältränade och dessutom har jag och sambon Nathalie varit 14 dagar i Canada med två av hundarna, Turbo och Frisko. Dessutom har det blivit en hel del skytteträning med snabba skott, berättar Robert.

Vilka hundar kommer du att jaga med i höst?
– Urak som är min äldsta hund kommer att användas, men inte lika mycket som tidigare. Dessutom har jag Pelton och Frisko som ska gå för fullt. Min gråhundstik Zenta som gick bra i fjol och Uraks avkommor  Braco och Viking.

– För första gången kommer jag också att jaga med en egen plotthund, Turbo, som även var med i Canada. Han blir två år i höst och ska nu få göra sin första björnjaktssäsong. Och även Gnistra kommer att få jaga.  

Hur kommer du att jaga med Gnistra?
– Det blir begränsat, veterinären var tvingad att amputera ett framben på henne efter fjolårets olycka i samband med att jag sköt en björn. Men hon är tuff och vi har simtränat henne sedan tidigt i våras och hon känns riktigt stark nu Hon är min bästa s k ”kallspårare” och hon har en otrolig vilja och letar upp björnen trots gamla spår. Främst ska jag använda henne i lina.

Fortsätter ditt engagemang i Norra Björnhundspolen?

– Absolut, vi har haft en genomgång med medlemmarna som finns från Norra Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Vår målsättning är att finnas på plats inom två timmar. Vi ställer upp både för eftersök och om man gjort björnobs men saknar hundar för dagen.

Hur mycket planerar du att jaga?
– Så länge hundarna är friska och fräscha räknar jag med att jaga. Alltså hela björnjaktsperioden.

Fotnot: Norra björnhundspoolen når du via Robert Salomonsson, 070-316 08 58.

Ralph Persson har satsat hårt på plotthundar från USA.

Ralph Persson, Ljusdal:

Hur har du planerat årets björnpremiär?
– Jag har inte låst fast mig, utan ligger öppen för de som ringer och behöver hjälp. Jag har sex plotthundar så jag ska hela tiden ha utvilade hundar.

Hur har du förberett dig inför jakten?
– De senaste åren har jag jobbat hårt för att hitta och köpa de bästa plotthundarna som går att få tag på. Jag har varit 4-5 gånger i USA.

– Jag har fått bra kontakter och jag har bland annat vunnit Big Game National i USA med min plott Alabama, sista året provet gjordes på levande björn.

– Nu i sommar köpte jag två plotthundar Xena och Ruger Junior av Darrel Jonet, Iron River, USA. Han är enligt mig den hetaste plottuppfödaren idag. Hundarna var egentligen inte till salu, men jag vill ha det bästa… Priserna ligger på en plott ligger idag på mellan 5 000 och 10 000 dollar, berättar Ralph.

Vilka hundar kommer du att jaga med i höst?
– Jag kommer att jaga med fem av hundarna och alla jagar bra. Det blir Alabama, Piparmyrens Sally, Goose och Xena. Ruger Junior är bara fem månader så han får vänta lite.

Hur mycket planerar du att jaga?
– Ska försöka jaga hela perioden, här i Gävleborg brukar det vara klart på 7-8 dagar. Sedan beror på vilka möjligheter jag får i andra län, förklarar Ralph.

Anders Bodin är välplanerad och ser fram emot 7 veckors semester och björnjakt.

Anders Bodin, Vemdalen:

Hur har du planerat årets björnpremiär?
– Jag kommer att vara i Ålviken, Föllinge vid premiären. Därefter åker jag till Fredrik Myhr i Valsjöbyn. Sedan ska jag till Ullånger i Västernorrland. Jag ska även jaga i Stugun och i nordvästra Dalarna. Men jag står också till förfogande för eftersök när det uppstår behov, mer om detta på www.eftersok.se.  

Hur har du förberett dig inför jakten?
– Jag har naturligtvis konditionstränat hundarna med mycket simning den varma perioden. Och även jobbat med spårträning, förklarar Anders.  

Vilka hundar kommer du att jaga med i höst?
– Jag har fått in lite nya plotthundar som jag är delägare i, det är främst Ruger Junior, Henry, Foss, Ice, Black Jack och Rocket som är av rasen Blue Tick. Jag har även andra hundar att tillgå om någon blir skadad eller sjuk. Det en kort period så det gäller att ha många hundar.

Hur mycket planerar du att jaga?
– Det kommer att bli från 21 augusti och fram till kvoten är fylld i mitt närområde. Jag har sju veckor semester att se fram emot.


Anders Lindqvist samordnar gemensam björnjakt för Holmens jaktlag i Härjedalen.

Anders Lindqvist, Sveg:

Hur har du planerat årets björnpremiär?
– Sedan ett par år har vi samordnat alla Holmen-jaktlag i Härjedalen. Vi har en sms-lista där vi jagar tillsammans så fort någon haft en synobs på björn. Då går ut ett sms i gruppen och alla som kan kommer då och deltar. Det är främst de fyra första dagarna som vi samordnar detta. Men organisationen finns hela hösten, berättar Anders Lindqvist.

– Jag var också med och startade björnhundspoolen för södra norrland, där vi ställer upp med hundar för eftersök och vid synobs. Vi verkar främst inom Härjedalen, Jämtland, Hälsingland och Västernorrland. Styrkan i vår organisation är att vi har flera rutinerade hundförare som kan ställa upp.

Hur har du förberett dig inför jakten?
– Det har blivit många natt-turer med ATV:n och ställning för sex hundar. Trots värmen i sommar är jag nöjd, konditionen ska det inte vara något fel på. Dessutom har jag övningsskjutit mycket med 22:an, berättar Anders.

Vilka hundar kommer du att jaga med i höst?
– Vi kör med Rex, helbror till Rasmus Boströms plotthane Blazer, samt Hoss som varit med ett par år redan. Dessutom har sonen Jonas en tvåårig smålandsstövare som verkar bli duktig och ska kunna komplettera med rutinerade hundar.

– Jag har också en jämthund, Fjälljägarns Eko, 8 år, som jag främst använder vid eftersök när det gäller att få mycket skall när man ska ta sig in på ståndet, förklarar Anders.  

Hur mycket planerar du att jaga?
– Jag har jobbat nästan hela sommaren, förutom trippen till Canada då jag hämtade Rex. Så jag kommer att jaga från den 21 augusti, sedan måste jag bryta för ett par dagars älgjakt, men jag hoppas kunna jaga hela perioden med avslutning längre norrut.

Du är en förespråkare för att senarelägga björnjakten, varför?
– Jag och Rasmus Boström tror att man kan få bort lite av dramatiken runt specialisterna om björnjakten startar i samband med älgjakten. Detta trots att vi själva har björnhundar.

– Vi kan uppnå en mer naturlig acceptans för specialisterna. De flesta kan inte ha mer än en veckas semester på hösten och den sparar man till älgjakten och då kan mycket av björnjakten redan vara avklarad. Med en senareläggning kan fler få chansen att jaga en björnjaktspremiär. Dessutom är björnpälsen bättre senare på hösten och köttet lättare att ta tillvara på, menar Anders Lindqvist.

Fotnot: Södra björnhundspoolen når du via, Anders Lindqvist 070-578 29 04 eller Emil Gunnarsson 076-824 94 33.

Rasmus Boström har laddat för premiären ända sedan i oktober 2013.
– Det ska bli så jäkla roligt, det känns nästan osannolikt att det är björnpremiär igen om en vecka!

Rasmus Boström, Älvdalen:   

Hur har du planerat årets björnpremiär?
– Eftersom jag ingår i björnhundspoolen i Sveg kommer jag att hjälpa till där. Vi börjar med Holmens gemensamhetsjakt. Sedan kommer jag att vara kvar där i stort sett tills kvoten är fylld. Dessutom är det en bra närhet från Sveg till Västernorrland och Gävleborg.  När kvoten är fylld här nere så lär jag väl hamna i Norrbotten som vanligt. I varje fall om det finns björn kvar på tilldelningen.

Hur har du förberett dig inför jakten?
– Massor av konditionsträning både för hundarna och mig själv. Vi har varit ute på nätterna när det är som svalast, den här sommaren har det inte funnits några alternativ.

Vilka hundar kommer du att jaga med i höst?

– Det blir plotthunden Blaser, (första björnhunden som klarat kvalificerat spårprov) jämthundstiken Donna, och rysstövaren Helga. Dessutom har jag en 1,5 årig plotttik, Hello Kitty, som så klart ska få vara med så mycket det går.

Trots att det är en vecka kvar till björnpremiären har du varit och släppt på björn idag, hur går det till?

– Jag är med i Skandinaviska björnprojektets arbete med att ta reda på hur mycket en björn stressas när en hund skäller på den. Blaser har skällt ungefär tre timmar på en mindre gps-märkt björn. Björnen har en logg med temp- och pulsmätare inopererad. Om några månader ska data sammanställas och vi får mer kunskap om björnen och hur den reagerar vid jakt, berättar Rasmus. (Läs mer om projektet i kommande nr av Jaktjournalen).

Hur mycket planerar du att jaga?
– Så mycket hundarna och jag orkar, men visst hoppas vi på jakt hela björnjaktsperioden. Men framför allt ska jag ha trevligt och njuta av jakten. Det känns nästan overkligt att det blir björnjakt om en vecka… avslutar Rasmus.


Robin börjar jakten som hundförare hos Exklucive Adventure i Håckren, Jämtland.

Robin Strömqvist, Ramsele:

Hur har du planerat årets björnpremiär?
– Björnjaktspremiären för mig blir i Håckren, tillsammans med Fredrik Myhr. Jag ska vara hundförare för fyra gäster under tre jaktdagar. Sedan åker jag hem och jagar runt Ramsele där jag bor. Efter det åker jag till Håckren en period till med de norska jägarna som ifjol var med och sköt två björnar. De har bokat in samma datum och koncept igen, berättar Robin Strömqvist.

– Många ringer också från Ramseleområdet, men man hinner inte vara överallt. Jag har dock lovat att åka till Liden i Västernorrland, bara det är björn kvar på tilldelningen. Men jag tycker absolut att jägarna ska ringa om de har något på gång, kan jag så kommer jag direkt.  

Hur har du förberett dig inför jakten?
– Det har varit besvärligt i värmen och i stället för traditionell konditionsträning har det blivit mycket simträning. Själv har jag skjuttränat på Target-tavlor med attackerande björn och sidoskott, både rörliga och stillastående mål.  

Vilka hundar kommer du att jaga med i höst?
– Jag har Buniak och Norma, blandraser efter min jämthundstik. De gick bra i fjol. Dessutom har jag en plotthundshane, Aston, som är drygt ett år. Han är efter Magnus ”Lima-Magnus” hane och Mikael ”Pirken” Nordins plott-tik. Aston verkar mycket lovande så jag hoppas ganska mycket på honom också, förklarar Robin.

Hur mycket planerar du att jaga?
– Hoppas kunna jaga hela perioden, jag jobbar åt min farbror så jag kan vara ledig när jag vill.    

I morgon fortsätter serien med björnhundsägare. Nästa på tur är jägaren som inte kan skjuta själv efter en axeloperation.  

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser