Vargen möter motstånd runt om i Norden. Foto: Gettyimages

Senaste vargnytt

Kungsbacka (JJ) Här har vi samlat de senaste nyheterna om varg.

Länsstyrelsen i Västra Götaland får ingen förskottsutbetalning på 900 000 kronor som myndigheten sökt hos Naturvårdsverket för att öka bevakningen av den genetiskt viktiga vargen som upptäckts i trakterna av Stenungsund. Jaktjournalen har rapporterat om saken bland annat

här. – De får sköta det där och sedan återkomma med en räkning. Det är svårt för oss att veta hur mycket pengar det kommer att kosta, säger Marcus Öhman, chef på viltförvaltningsenheten på länsstyrelsen, till Jaktjournalen.

Vargdemonstration i Vasa

Finska Vasabladet rapporterar att tusentals föräldrar, jägare, lantbrukare, hundar och ett lamm slöt upp på måndagens demonstration i Vasa mot vargläget i västra Finland. Den finska vargstammen har minskat i de östra delarna av landet och ökat i de västra delarna. Kommunerna Vörå och Nykarleby chartrade bussar och bjöd på transport till Vasa. På ledarplats skriver Vasabladet under rubriken ”Vargen ska inte styra vår vardag”: ”Myndigheternas sätt att hantera vargfrågan gagnar inte medborgarnas tillit varken till beslutsfattare eller rättssamhället.”

Nytt vargläge i Örebro län

Vargarna i Örebro län har omgrupperat sig. SVT:s lokalstation berättar att vargreviren i länet tidigare låg norr om Kopparberg och Hällefors. Nu ligger de längre söderut. – Det är människo- och djurtätare söderut i länet. Det gör att vargen syns från bostäder och stråk där folk befinner sig. Man märker mer av dem än om de finns i skogarna norr om Hällefors. Det skapar oro och vi får mycket mer samtal från folk i södra länet om det här, säger Per Ahlqvist på länsstyrelsen. En som oroar sig är fårbonden Leif Bergman som har 400 tackor och lamm. De betar inom så kallat rovdjursavvisande stängsel, men Leif Bergman märker att hans djur stressas. – De grupper som haft vargen nära inpå hagarna får sämre produktionsresultat. Vi får färre lamm och det blir mindre i plånboken. Så enkelt är det, säger Leif Bergman till SVT. Per Ahlqvist på länsstyrelsen tror att licensjakt på varg skulle dämpa oron och öka acceptansen för varg. Men enligt SVT tror inte länsstyrelsens personal att det är aktuellt med någon licensjakt den närmaste tiden.

LRF överklagar

På måndagseftermiddagen lämnade Lantbrukarnas riksförbund in sin överklagan av den nekade skyddsjakten på varg på Molstabergs gård i Södertälje kommun. LRF:s ledning har tagit hjälp av en jurist på LRF Konsult som författat överklagandet till Kammarrätten. Omkring 65 får dog i de senaste två attackerna den 2 och 5 maj. Familjen som driver fårgården har meddelat att de lägger ned verksamheten om inte vargarna i området tas bort.

Skyddsjakt efter flera vargattacker

17 får har i helgen attackerats av varg hos fyra olika djurägare i norska Rendalen. Tre får påträffades döda, resten var så svårt skadade att de fick avlivas. Skyddsjakt pågår. De norska myndigheterna befarar att den inställda licensjakten på varg i Sverige kan innebära ökade vargproblem i Norge. – När målsättningen på svensk sida är att öka bestånden kan det få konsekvenser på norsk sida i form av fler vandringsvargar, säger Knut Morten Vangen, chef på viltsektionen vid Miljödirektoratet, till Nettavisen.

”Inte längre säker…”

Expressens kritiker och kulturredaktör Gunilla Brodrej rescenserar Lars Berges bok ”Vargattacken”, som är en reportagebok om händelsen i Kolmårdens djurpark där en ung kvinnlig skötare dödades av vargar. ”Idag finns det omkring 300 vargar, hör jag i Vetenskapsradions morgonsändning. De senaste åren har vargen minskat med mer än en fjärdedel. Orsaken tror man är tjuvjakt. De flesta vargarna befinner sig i revir i mellersta delen av Sverige. Självklart uppstår problem när dessa blir hungriga i närheten av får och kor. Visst är det ett problem”, skriver Brodrej, som avslutar sin recension: ”När jag slår igen boken är jag inte längre säker på hur jag ser på vargjakt. Men jag är däremot säker på en sak: Aldrig mer djurpark.”