Annons
Senaste vargnytt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan aktivister
En ny varg har dykt upp på Vikbolandet i Östergötland. Arkivbild: Istock
Senaste vargnytt
Kungsbacka (JJ) Här har vi samlat de senaste nyheterna om varg.
Finska Yle rapporterar att en varg som uppträtt närgånget och hotfullt sköts i Jeppo i Nykarleby i lördags. Vargen ska ha dykt upp vid en gårdsplan och kommit så nära som en och en halv meter och morrat och visat tänderna åt en man. Polis och jägare konstaterade att vargen rört sig nära sju olika gårdar i området. Efter beslut från polisen spårades vargen upp och avlivades.

Problem med aktivister

Norska tidningen Arbeidets Rett rapporterar att jägare som jagar varg, både vid licensjakt och skyddsjakt, har problem med aktivister som stör. I en skrivelse till Stortinget efterlyser Hedmark bonde- och småbrukarlag förändringar i förordningen, så att jakterna kan genomföras utan störningar. Föreningens företrädare vill också att hela revir tas bort när ambitionen är att ”tömma revir”. I jakten i reviren Julussa och Osdalen blev det valpar kvar när jakten avblåstes. Först efter beslut från Klimat- och miljödepartementet kunde de sista valparna i reviren skjutas.

Ansvar för vildrenen

Hedmark bonde- och småbrukarlag vill också ha utökat jakttid på varg. Utanför vargzonen ska den vara lovlig från älgjaktens början, 25 september, och april månad ut. Innanför vargzonen vill föreningen att jakten startar 1 oktober och pågår mars månad ut. Hedmark bonde- och småbrukarlag påpekar också för Stortinget att Norge har ett speciellt ansvar för att vargen inte utplånar de vildrenar som finns i landet.

Varg på Vikbolandet

Norrköpings Tidningar rapporterar att flera personer under söndagsförmiddagen såg en varg på Vikbolandet i Östergötland. Det togs också bilder på vargen och länsstyrelsen bekräftar observationerna. Vargen sågs öster om det område där två vargar bildat reviret i länet. Senast en varg var i området var 2011, då ett hundratal får dödades innan vargen avlivades i skyddsjakt.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!