Senarelagd älgjakt i Eksjö!

Eksjö (JJ) Årets älgjakt börjar en vecka senare än vanligt i Eksjö kommun, det för att skydda älgens brunst. Jaktstart blir nu den tredje måndagen i oktober.

Flera jaktområden i trakterna av Eksjö väljer i år att flytta fram älgjakten en vecka, (Foto: Roger C Åström)

Andra måndagen i oktober är ett klassiskt datum för älgjägare i Sverige. Älgförvaltningsområde 7 i Jönköpings län, som består av nära 69 000 hektar i huvudsak inom Eksjö kommun, har beslutat att inleda årets jakt en vecka senare än brukligt.

– Det har framkommit en del önskemål från jägarna själva att man tycker jakten startar för tidigt, eftersom man upptäckt att brunsten fortfarande håller på då. Vi har tagit åt oss och nu tagit ett gemensamt beslut att flytta fram jakten en vecka, berättar Erland Rydén, ordförande för älgförvaltningsgruppen i område 7.

Den senare starten är dock frivillig, och för den som fortfarande vill hålla fast vid traditionen och påbörja jakten en vecka tidigare är det fritt fram att göra så.

Jägarna i Eksjö är inte ensamma om att flytta fram jakten, bland annat har jägare i Vaggeryd och Värnamo tagit samma beslut.

Dock, påpekar Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping, att det är viktigt att man inte låter jakten spilla över in på det nya året.

– På vintern ska älgen bara överleva, stå och vila och tugga. Om den utsätts för jakt vid upprepade tillfällen innebär det en påverkan som i vissa fall innebär att den inte ens klarar vintern, säger Sjöberg.

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Annonser