Sebbe sköt anfallande björn

Linghed (JJ) I fjol sköt Sebastian "Sebbe" Nordvall, Linghed, Dalarnas största björn på hela 317 kg. I går slog han till igen och fällde en attackerande stor hanbjörn.

Sebastian Nordvall gjorde inget misstag när björnen anföll.

Björnjakten har gått trögt i inledningen för Sebastian ”Sebbe” Nordvall och hans kompisar i Linghedskogarna. De första dagarna har de inte haft ett enda uppslag till björnjakt.

– Vi tänkte gå av Gullberget strax norr om Linghed och hundföraren Per Englund, Vallsta, kom med sina plotthundar och kompisar på vinst och förlust. Jag följde med dem som vägvisare och när vi gått av ett ganska stort område började plotten Fansy känna vittring, så vi släppte.

Fansy ställde björnen i upptaget och två gånger försökte Per komma in på ståndet. Han såg hunden men inte björnen, men andra gången gick björnen loss.

– Det blev gångstånd och björnen gick runt Gullberget tre gånger utan att vi lyckades passa av den. Vi såg hunden någon gång men inte mer. När den påbörjade fjärde varvet runt berget vek den av och gick på en passkytt som sköt ett skott, men björnen fortsatte och jag förstod var han skulle komma så jag lyckades genskjuta och sköt också ett skott, men han fortsatte upp i närliggande Avelberget där det började gå runt, berättar Sebastian.

– Vi delade på oss och jag följde efter på en skogsväg, plötsligt hör jag hur det brakar uppe i berget och björnen är på väg ned mot mig. Jag står stilla och spanar in i skogen och rätt som det är kommer björnen ut på 30 meter. När han får syn på mig anfaller han direkt. Han lägger öronen bakåt och sänker huvudet, men jag har en stor tall i vägen och bestämmer mig för att vänta, men jävlar vad fort det gick, när björnen passerat tallen skjuter jag ett skott som tar bra och björnen lägger sig direkt. När den tumlat runt och lagt sig ligger den bara 8-10 meter framför mig.

– När björnen anföll kände jag inte något speciellt, jag var bara fullt fokuserad. Men efteråt ska jag erkänna att det kändes lite skakigt.

Första skottet hade snuddat en baktass och Sebastians första skott tog lite långt bak.

I fjol fällde Sebastian Dalarnas största björn och den näst största i Sverige på hela 317 kg i samma område. Årets björn var också en stor hane, men på mer måttliga 189 kg.

– Fjolårets björn var för stor för att jag ska ha plats med, men den här ska det bli ett helkroppsmontage av. Redan vid flåningen hade jag bestämt det och gjorde efter konservatorns råd. Den ska stå på alla fyra med framdelen lite högre, avslöjar Sebastian som gjort det till en vana att skjuta björn.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser