Se de unika filmerna från nya björnhundsprovet

Kungabacka (JJ) Jaktjournalen kan idag visa de första unika filmerna från det nya björnhundsprov som införts i höst i Sverige. Med hjälp av modern teknik behöver domarna inte längre följa med ut i skogen. Istället tittar de på filmerna från hundarnas kameror och kontrollerar loggarna från GPS-pejlarna.

Gråhunden har ställt en björn och skäller på den så framgångsrikt att han tilldelas ett förstapris.

Det är Svenska Plotthundsklubben som utarbetat provet, som nu godkänts av Svenska Kennelklubben.

Resultaten stambokförs och om några år kommer de första moderna championattitlarna att utfärdas.

23 hundar var anmälda i höst, 14 kom till start och fem förstapris erövrades.

Johan Öhman, ordförande i Plotthundsklubben.

Många raser

– Det är otroligt roligt att det är sådan bredd på raserna som startat. Det är plottar, stövare, jämthundar, gråhundar och smålandsstövare, säger Johan Öhman, ordförande i Plotthundsklubben.

Outstanding var plotthunden Ursus Rex och husse Jonathan Lindkvist, som lyckades ta två förstapriser.

Bästa kamerajobbet svarade dock gråhunden Riftmyrans Narro för. Han jobbade lugnt och fint med en björn och fick med sig både ett förstapris och helt unikt filmmaterial från skogen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ulkeröd – en undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser