SD: Flytta licenshanteringen till ny viltmyndighet

Uppgiften att hantera vapenlicenser är tänkt som en service för medborgarna, samtidigt som polisen kontrollerar att den sökande inte har ett brottsligt förflutet. Polismyndigheten har på eget bevåg omvandlat uppdraget till att bekämpa legalt vapenägande, helt baserat på godtycklighet och känslor, skriver sverigedemokraten Kent Kumpula i den här debattartikeln. Partiet vill att en ny viltmyndighet tar hand om vapenlicenserna.

Sverigedemokraterna vill att polisen fråntas hanteringen av vapenlicenser. Foto: Gettyimages

Svensk viltförvaltning skall flyttas till en ny viltmyndighet, det beslutades redan under riksmötet 2014/15 av en majoritet i riksdagen. Sedan dess har regeringen kommit med allsköns rökridåer och förhalanden, de försöker helt enkelt begrava frågan utredningar.

Sverigedemokraterna kräver att den kommande regeringen respekterar riksdagsbeslutet och snarast möjligt gör verklighet av en viltmyndighet.

Något som Sverigedemokraterna vill råda bot på som i viss mån hänger ihop med en ny viltmyndighet, det är licenshaveriet hos polismyndigheten.

Polisen har med all tydlighet visat att de helt tappat greppet om sin uppgift. Genom att blankt strunta i den lagtext som finns och genom obstruerande och aktivistiska metoder har man enligt SD nu nått vägens ände.

Uppgiften att hantera vapenlicenser är tänkt som en service för medborgarna, samtidigt som polisen kontrollerar att den sökande inte har ett brottsligt förflutet. Polismyndigheten har på eget bevåg omvandlat uppdraget till att bekämpa legalt vapenägande, helt baserat på godtycklighet och känslor.

Fallet Tobias Lindgren

Vi har idag jägare och sportskyttar som i åratal får kämpa mot myndigheten och gå från instans till instans när polismyndigheten systematiskt vägrar att acceptera domslut och överklagar till nästa instans.

Hur mycket kostar alla dessa överklaganden i polisiära resurser? Det är skattepengar som eldas upp i en rasande takt, varje dag i en domstol kostar enorma belopp i skattekronor.

Tittar vi på ett dagsaktuellt fall hittar vi en jägare vid namn Tobias Lindgren som i över ett års tid väntat på sin licens för ett helt vanligt jaktvapen. Tobias har fått kämpa mot en myndighet med oändliga finansiella muskler, och han har fram till idag fått betala ungefär 74 000 kr i advokatkostnader.

Tobias vann mot polisen i förvaltningsrätten med ett enhälligt beslut och har enligt domstolen rätt i sak, men polisen har nu i dagarna överklagat fallet. Vilket betyder mer advokatkostnader och en försäkran om att bössan inte kommer att kunna tas med på höstens jakt. Kanske till hösten 2019, med lite tur? Modellen är en av landets mest använda, fabrikat Tikka T3x.

Hänvisar till kommande lag

Det här äter inte bara upp polisiära resurser, det här raserar medborgarnas förtroende för polisen. Genom att obstruera och på godtyckliga skäl ge avslag finns ingen rättssäkerhet kvar.

Vissa av polismyndighetens argument för avslag motbevisas gång på gång av experter från jakt, militär och sportskytterörelsen men också från vapenutbildare inom myndigheten. Man har dessutom gett avslag med hänvisning till en eventuell kommande lag (en lag som alltså inte ens finns än).

I ett annat uppmärksammat fall ändrade polismyndigheten sin talan inte mindre än sju gånger längs vägen. Mannen fick rätt i varje instans och myndigheten överklagade hela vägen ända upp till högsta förvaltningsrätten trots att polisen helt saknade stöd i lag. Även där förlorade polisen. De rättsliga kostnaderna landade för privatpersonen på en kvarts miljon kronor. Vad polismyndighetens kostnad blev vågar jag inte ens tänka på.

Är det såhär polisens resurser ska användas?

Bygga upp en ny myndighet

Är det verkligen såhär en rättsstat ska fungera, ska privatpersoner kämpa mot en myndighet som ständigt hittar på nya fantasifulla sätt att avslå en licensansökan?

Nej, säger Sverigedemokraterna. Den här farsen måste få ett slut. Som vi ser det har polismyndigheten har vid det här laget bränt allt förtroendekapital.

Vår beskrivning av situationen styrks inte minst av CARER Rapporten ”Ursäkta, vi är faktiskt polisen och vi står över lagen ” av Stefan Holgersson, docent vid LiU och professor i polisvetenskap vid Polishögskolan i Oslo. https://tinyurl.com/ybb2pask

När något är trasigt i grunden är det bättre att bygga upp något nytt, istället för att ständigt försöka laga och lappa. Det är dags att flytta den havererade licenshanteringen från polisen till en ny viltmyndighet.

Och låt inga aktivistiska tjänstemän följa med till den nya myndigheten. Vi ska bygga upp en myndighet som fungerar, inte en myndighet som fortsätter att obstruera och vägra följa lagen.

Kent Kumpula
Sverigedemokraterna

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser