SD: Flytta licenshanteringen till ny viltmyndighet

Uppgiften att hantera vapenlicenser är tänkt som en service för medborgarna, samtidigt som polisen kontrollerar att den sökande inte har ett brottsligt förflutet. Polismyndigheten har på eget bevåg omvandlat uppdraget till att bekämpa legalt vapenägande, helt baserat på godtycklighet och känslor, skriver sverigedemokraten Kent Kumpula i den här debattartikeln. Partiet vill att en ny viltmyndighet tar hand om vapenlicenserna.

Sverigedemokraterna vill att polisen fråntas hanteringen av vapenlicenser. Foto: Gettyimages

Svensk viltförvaltning skall flyttas till en ny viltmyndighet, det beslutades redan under riksmötet 2014/15 av en majoritet i riksdagen. Sedan dess har regeringen kommit med allsköns rökridåer och förhalanden, de försöker helt enkelt begrava frågan utredningar.

Sverigedemokraterna kräver att den kommande regeringen respekterar riksdagsbeslutet och snarast möjligt gör verklighet av en viltmyndighet.

Något som Sverigedemokraterna vill råda bot på som i viss mån hänger ihop med en ny viltmyndighet, det är licenshaveriet hos polismyndigheten.

Polisen har med all tydlighet visat att de helt tappat greppet om sin uppgift. Genom att blankt strunta i den lagtext som finns och genom obstruerande och aktivistiska metoder har man enligt SD nu nått vägens ände.

Uppgiften att hantera vapenlicenser är tänkt som en service för medborgarna, samtidigt som polisen kontrollerar att den sökande inte har ett brottsligt förflutet. Polismyndigheten har på eget bevåg omvandlat uppdraget till att bekämpa legalt vapenägande, helt baserat på godtycklighet och känslor.

Fallet Tobias Lindgren

Vi har idag jägare och sportskyttar som i åratal får kämpa mot myndigheten och gå från instans till instans när polismyndigheten systematiskt vägrar att acceptera domslut och överklagar till nästa instans.

Hur mycket kostar alla dessa överklaganden i polisiära resurser? Det är skattepengar som eldas upp i en rasande takt, varje dag i en domstol kostar enorma belopp i skattekronor.

Tittar vi på ett dagsaktuellt fall hittar vi en jägare vid namn Tobias Lindgren som i över ett års tid väntat på sin licens för ett helt vanligt jaktvapen. Tobias har fått kämpa mot en myndighet med oändliga finansiella muskler, och han har fram till idag fått betala ungefär 74 000 kr i advokatkostnader.

Tobias vann mot polisen i förvaltningsrätten med ett enhälligt beslut och har enligt domstolen rätt i sak, men polisen har nu i dagarna överklagat fallet. Vilket betyder mer advokatkostnader och en försäkran om att bössan inte kommer att kunna tas med på höstens jakt. Kanske till hösten 2019, med lite tur? Modellen är en av landets mest använda, fabrikat Tikka T3x.

Hänvisar till kommande lag

Det här äter inte bara upp polisiära resurser, det här raserar medborgarnas förtroende för polisen. Genom att obstruera och på godtyckliga skäl ge avslag finns ingen rättssäkerhet kvar.

Vissa av polismyndighetens argument för avslag motbevisas gång på gång av experter från jakt, militär och sportskytterörelsen men också från vapenutbildare inom myndigheten. Man har dessutom gett avslag med hänvisning till en eventuell kommande lag (en lag som alltså inte ens finns än).

I ett annat uppmärksammat fall ändrade polismyndigheten sin talan inte mindre än sju gånger längs vägen. Mannen fick rätt i varje instans och myndigheten överklagade hela vägen ända upp till högsta förvaltningsrätten trots att polisen helt saknade stöd i lag. Även där förlorade polisen. De rättsliga kostnaderna landade för privatpersonen på en kvarts miljon kronor. Vad polismyndighetens kostnad blev vågar jag inte ens tänka på.

Är det såhär polisens resurser ska användas?

Bygga upp en ny myndighet

Är det verkligen såhär en rättsstat ska fungera, ska privatpersoner kämpa mot en myndighet som ständigt hittar på nya fantasifulla sätt att avslå en licensansökan?

Nej, säger Sverigedemokraterna. Den här farsen måste få ett slut. Som vi ser det har polismyndigheten har vid det här laget bränt allt förtroendekapital.

Vår beskrivning av situationen styrks inte minst av CARER Rapporten ”Ursäkta, vi är faktiskt polisen och vi står över lagen ” av Stefan Holgersson, docent vid LiU och professor i polisvetenskap vid Polishögskolan i Oslo. https://tinyurl.com/ybb2pask

När något är trasigt i grunden är det bättre att bygga upp något nytt, istället för att ständigt försöka laga och lappa. Det är dags att flytta den havererade licenshanteringen från polisen till en ny viltmyndighet.

Och låt inga aktivistiska tjänstemän följa med till den nya myndigheten. Vi ska bygga upp en myndighet som fungerar, inte en myndighet som fortsätter att obstruera och vägra följa lagen.

Kent Kumpula
Sverigedemokraterna

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser