Schakal funnen överkörd i Danmark

Danmark (JJ) Guldschakalen tillhör de mer udda inslagen bland predatorer i Norden, men här om dagen hittades faktiskt ett överkört exemplar i Danmark.

Guldschakal tillhör inte de vanliga predatorerna i norra Europa.

Guldschakalen är en nära släkting till vargen men bara något större än en räv och lever i vilt tillstånd i södra Europa. I går hittades ett överkört exemplar utanför Karup på Jylland i Danmark, rapporterar danska TV2.

Hur den hamnat i Danmark är okänt men troligen har den vandrat upp genom Tyskland. Emellanåt görs observationer i Österrike men populationen har vanligtvis sin hemvist i torrare och kargare terräng i bland annat Italien, Grekland och Kroatien i södra Europa.

I en intervju med danska TV2 säger Ella Maria Bisschop-Larsen, president för Danmarks Naturfredningsförening att man till skillnad från oönskade arter som mårdhunden, vill värna vargar och därför ska ta en diskussion vad man ska göra om fler guldschakaler hittar upp till Danmark.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser