Schakal funnen överkörd i Danmark

Danmark (JJ) Guldschakalen tillhör de mer udda inslagen bland predatorer i Norden, men här om dagen hittades faktiskt ett överkört exemplar i Danmark.

Guldschakal tillhör inte de vanliga predatorerna i norra Europa.

Guldschakalen är en nära släkting till vargen men bara något större än en räv och lever i vilt tillstånd i södra Europa. I går hittades ett överkört exemplar utanför Karup på Jylland i Danmark, rapporterar danska TV2.

Hur den hamnat i Danmark är okänt men troligen har den vandrat upp genom Tyskland. Emellanåt görs observationer i Österrike men populationen har vanligtvis sin hemvist i torrare och kargare terräng i bland annat Italien, Grekland och Kroatien i södra Europa.

I en intervju med danska TV2 säger Ella Maria Bisschop-Larsen, president för Danmarks Naturfredningsförening att man till skillnad från oönskade arter som mårdhunden, vill värna vargar och därför ska ta en diskussion vad man ska göra om fler guldschakaler hittar upp till Danmark.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser