Savage

9808.jpgSavage har inte varit någon storsäljare på den svenska vapenmarknaden genom åren. I sitt ursprungsland USA är den däremot ett vanligt vapen bland jägare och skyttar. HDF i Halmstad lanserar nu dessa vapen på den svenska marknaden.

Den bössa som många förknippar med vapennamnet Savage är den något säregna kombibocken med hagelpipan i kaliber 20 och kula i .22 magnum. Kombin har kulpipan överst och är utrustad med synlig hane. Tanken går osökt till ett leksaksgevär när man hanterar bössan. Savages studsare har funnits länge på den amerikanska marknaden och får nog betraktas som budgetbössor.

Låda
Savage har ett lite säreget utseende på sina mekanismer och konstruktionen har vissa finesser och lösningar som man inte finner på några andra studsare. Låsningen sker på traditionellt vis med två låsklackar på slutstyckets främre del. Utdragaren liknar Winchesters M 70 (efter 1964) och utdragaren är av modernt snitt med en fjädrande tapp i slutstyckets botten.
För att ta slutstycket ur bössan trycks en tangent framför slutstyckshandtaget ner samtidigt som avtryckaren hålls intryckt. Handgreppen känns ovana samtidigt som det måste konstateras att proceduren är lite omständig. Pipans infästning i lådan är lite speciell. En lös mutter sitter på pipgängan mot lådan vilket medger att det blir enkelt att justera patronlägets längd. I slutändan har vi svårt att se vad den riktiga vinsten med denna lösning är. Justermuttern är dock ingen prydnad på bössan och kunde gjorts lite diskretare. Rekylklacken är av Remingtonmodell mellan pipa och låda.

Mynningsbroms
Testvapnet har såväl pipa som låda i rostfritt utförande. Savage har följt den amerikanska trenden med allvädersbössor. Pipan är försedda med så kallade flutes d.v.s. längsgående frästa spår som skall göra pipan lättare och påskynda nedkylning vid ihållande skjutning.
Spåren är grunda och smala och är nog mera av kosmetisk karaktär än praktisk. En elegant finess är den på och avkopplingsbara mynningsbromsen som vapnet är utrustat med. Bromsen kopplas bort genom att en yttre mantel vrids runt och hålen blockeras. Av och på lägena är mycket distinkta och det är lätt att med fingrarna ställa om bromsen. Det visade sig snabbt och med all önskvärd tydlighet att mynningsbromsen leder tryckvågen vid mynningen bakåt när den är inkopplad. Första skottet från betongbänken blev en synnerligen obehaglig upplevelse. Det blåste rejält runt både huvud och ben. Att sedan skjuthallen hade plåttak förbättrade knappast situationen. Efter ytterligare två skott med bromsen inkopplad mäktade vi inte med mera skjutning från bänken, all vidare provskjutning i bänk blev med bromsen urkopplad.

Kolvhalssäkring
Säkringen sitter på lådstjärten och för tanken till en hagelbössa. Placeringen känns mycket bra men tyvärr verkar säkringen endast på trycket. Trycket var tämligen hårt ställt från fabriken och frihandsskyttet kändes onödigt svårt. Trycket är justerbart både ingrepp, hårdhet och eftertryck. En närmare granskning av trycke och säkring ger bilden av något där enkel konstruktion och billig tillverkning fått gå före förfining och hög precision. Andra stora amerikanska vapentillverkare, Remington och Winchester, för att nämna två har ägnat betydligt mera tid och precision på sina trycken.
Studsaren har en plastkolv som känns behaglig att hantera (om en plastkolv nu kan vara behaglig). Det är inte frågan om en exklusiv kolv tillverkad av glasfiberepoxi som t.ex. till ett bänkskyttevapen. Savages kolv är av den enklare varianten av gjuten plast. Tillverkningsmetoden ger inte samma starka och lätta kolvar som bänkskyttarna använder. Vissa jaktvapen från t.ex. Remington och Weatherby finns med kolvar i glasfiberepoxi men då blir priset ett helt annat beroende på tillverkningsmetoden som är hantverksmässig.

Kryssmagasin
Savage har ett löstagbart kryssmagasin som rymmer fyra patroner. Spärren för att frigöra magasinet sitter på kolvens högra sida. Placeringen är knappast särskilt diskret men det fungerar bra och det är inte några bekymmer att fästa eller ta lös magasinet. På magasinet märks det att allting måste göras idiotsäkert i det stora landet i väster. Med tydliga bokstäver uppmanas man att bara ladda vapnet med den typ av ammunition som pipan är stämplad med. Till yttermera visso anvisas även vad som skall vara framåt när ammunitionsförrådet sätts på plats.

Älgbana
Testvapnets kaliber var 30-06 och trivdes bäst med Lapuas 12 grams matchammunition som gav träffbilder runt 35 mm. Med jaktammunition från Norma blev träffbilderna ca. 15-20 mm. större. Detta är inte i toppklass men tillräckligt för de flesta jaktsituationer. När vi senare installerade oss på älgbanan för några löpande serier kopplades mynningsbromsen åter på. Här blev det ett helt annat uppträdande utan den obehagliga tryckvågen vi upplevde vid bänken.
Det kan vara lite ovant att skjuta med en mynningsbroms för första gången och det är lätt att bli lite skotträdd av den tryckvåg som bildas. Detta vänjer man sig dock snabbt vid och sedan underlättas frihandsskyttet betydligt. Man bör dock se till att man har bästa tänkbara hörselskydd gärna i kombination med proppar. Ljudnivån höjs rejält vid skytten och vi rekommenderar starkt att koppla bort bromsen vid jakt om inte hörselskydd används. Här får vi ge Savage högsta betyg för denna konstruktion.

Sammanfattning
Savage rostfria studsare har några detaljer som drar ner helhetsintrycket. För det första är detaljarbetet inte i toppklass. Prislappen är ett par tusen kronor för stor för att locka köpare när man för samma pengar får en Remington eller nästan en Winchester.
På plussidan finns den av och påkopplingsbara mynningsbromsen och säkringens placering. En detalj som vi gärna sett är någon form av förstärkningar runt lådbultarna. När dessa dras åt upplevs inga direkta bottenlägen. Dessutom kärvade mekanismen betänkligt när bultarna drogs lite hårdare, förmodligen för att spänningar uppstod mellan stock och mekanism.

Fakta
Modell: Savage modell 116
Vikt: 2,95 kg
Längd: 110 cm
Piplängd: 57 cm
Kalibrar: 30-06
Säkring: Enkelverkande på trycket
Trycke: Ställbart trycke, vikt, ingrepp och eftertryck
Pris: 7 400 kr
Generalagent: HDF-Paulsson Halmstad
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSON

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser