Sauer 101

Från Sauer & Sohn, Tysklands äldsta vapentillverkare med anor från 1751 då företaget grundades i Suhl, kommer nu Sauer 101. Sauer har med 202 haft en exklusiv studsare med pipbytessystem och modeller för alla smakriktningar. Sauer 202 har en prislapp i klass med Blaser. Det Sauer saknat är en studsare i det lägre prissegmentet där Tikka och Browning firat triumfer.

Sauer 101 har rena linjer. Den känns enkel men med kva­li­tet i detaljer och helhet. Sauer 101 levereras med både valnöts- och syntetstock i rak klassisk utformning. Mått och detaljer som handutfyllnad kan passa de flesta brukare. Greppanelerna är gjutna och ger bra grepp. Sauer 101 har alla förutsättningar att kapa åt sig en del av köparna i prisläget under 20 000 kronor.

Sauers tidigare modeller med Sauer 202 som släpptes 1993 har under åren kompletterats med en lång rad modeller med olika kolvar och pipor. Sauer 202 TakeDown såg dagens ljus i början på 2003 men skiljer sig i pipinfästningen på ett avgörande sätt jämfört med Sauer 202.

Sauer har på modell 101 valt en enkel bak­­kappa av gummi. Kolvens design är enkel men ger ett harmoniskt intryck och avslutas med en diskret ”schnabel”. Rem­bygeln sitter framme på stocken vilket gör att den är ur vägen för rekylen. Vill man montera ett benstöd måste ett extra remfäste monteras vilket är ett enkelt ingrepp.

Bäddad rekylklack, EverRest
Sauer har konstruerat ett eget unikt system för att överföra rekylkrafterna till stocken. Ett aluminiumblock har plastats fast i stocken. I lådan är två kraftiga stålstift fästade som passar i frästa hål i aluminiumblocket. Lådan är sedan fäst i blocket med en kraftig skruv som kan lossas med en hylsnyckel.
Om man vill ta loss mekanismen för ren­göring lossas två korsskruvar så att under­beslaget kan tas bort. Sedan lossar man ytterligare en skruv så att pipa och mekanism kan lyf­tas ur stocken. Hela idén känns stabil och är välgjord.

Kalibrar
Sauer 101 kan levereras med standardkalibrar i .22-250 Rem, .243 Win, .270 Win, .308 Win, 6,5×55, 7×64, 8x57IS och 9,3×62. Magnum kalibrar i 7 mm Rem Mag, .300 Win Mag och .338 Win Mag. Ett kaliberutbud som borde tillfredsställa de flestas önskemål.

Magasin
Magasinet är tillverkat i syntetmaterial me­dan underbeslaget är gjort i metall. Magasinslåsningen ser stabil ut och efter några besök på skjutbanan förefaller det inte vara någon risk att magasinet skulle lossna ofrivilligt.
Magasinet rymmer fem standard- och fyra magnumpatroner. Med ytterligare en patron i loppet är man väl rustad för alla jaktliga eventualiteter.

Utmärkt avtryckarmekanism
Sauer har ett utmärkt trycke på sina vapen. Avtryckarvikten är justerbar och på testvapnet låg vikten på ca 1 kilo. Något lågt för praktisk jakt men utmärkt för precisionsskytte på fågel eller tavla.

Precision
Att skjuta med Sauer 101 var ett rent nöje. Balansen är god och anläggningen känns naturlig med mycket bra rekylupptagning tack vare den raka stocken. Pistolgreppets handutfyllnad ger ett bra grepp med högerhanden. Trycket är utmärkt och ett av de bästa standardtrycken jag provat. Avtryckaren är bred och ger bra kontakt med avtryckarfingret.
Norma Jaktmatch och Oryx fungerade utmärkt med träffbilder mellan 25 och 40 millimeter vilket är fullt acceptabelt för jakt.

Slutstycke
Slutstycket har sex låsklackar som låser i pipan. Slutstycket är väl arbetat och har två utstötare och en relativt bred utdragare. Öppningsvinkeln är 60 grader, en vanlig vinkel på moderna vapen. Slutstycksgången är utmärkt och inga tendenser att knipa fast märktes.
På lådans högra sida finns en liten tapp som när den trycks ner frigör slutstycks­handtaget så att vapnet kan plundras i säkrat läge. Tappen frigör även slutstycket så att det kan dras ur lådan för rengöring.

Säkring
Sauer 101 har säkringen på slutstyckets bakre del. Andra tillverkare har säkringen på kolvhalsen. Säkringen manövreras genom att man först pressar ner en knapp och därefter för tangenten uppåt eller neråt. För­utom att låsa avtryckaren låser den även slag­stiftet, ur säkerhetssyn­punkt en utmärkt lösning.

Kikarmontage

Till Sauer 101 passar samma kikarmontage som till Remington 700. En klok lösning då det finns en uppsjö klackar och ringar som passar, både exklusiva och enklare fästen.

Sammanfattning
Sauer 101 är en smidig och lättskjuten studsare med utmärkt balans. Säkringen är tekniskt mycket bra men med en placering på slutstyckets bakre del. Säkringen låser slutstycke och slagstift.
Precisionen är tillräckligt bra för jakt. Kort sagt är Sauer 101 en allvarlig konkurrent till övriga studsare i denna prisklass.

Fakta:
Modell: Sauer 101
Testkaliber: .308 Win.
Längd: 109 cm.
Piplängd: 56 cm.
Vikt: 3,0 kilo.
Magasin: Standardkalibrar fem patroner plus ett i loppet, magnum fyra plus en i loppet.
Pris: 13 995 kr.
Generalagent: Jaguargruppen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼