Sänkta poäng för SM-vinnaren

Mullsjö (JJ) Förra helgens segrare i Älghund-SM får sina poäng sänkta. En felräkning har upptäckts och i går beslutade Västsvenska Älghundklubben att ändra poängen för Erskorskogens C-Ställa.

En felräkning gjorde att SM-vinnaren C-Ställa fick för många poäng vid årets Älghund-SM. Foto: Robin Carlander.

För snart en vecka sedan arrangerades SM för älghundar för 24:e gången. Värd för årets arrangemang var Västsvenska Älghundklubben och provmarkerna förlades i trakterna av Mullsjö.
Vid prisutdelningen korades jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa, med ägaren Anders Vikström, Krylbo, till SM-vinnare på 89,5 poäng. Segermarginalen var hela 16 poäng före tvåan Bräntbackens Hylsa, ägare Johan Jakobsson, Dala-Järna, som fick ett förstapris på 73,5 poäng.

Men för ett par dagar sedan upptäcktes ett räknefel. C-Ställa hade fått tillräkna sig skalltid efter provtidens slut. En felräkning som förmodligen uppstod i samband med ett traktbyte när klockan stoppades.

C-Ställa får efter rättelsen 86,5 poäng och kvarstår som SM-vinnare. Även övriga hundar har kontrollerats igen och i något fall har korrigeringar gjorts, men inget som påverkar poäng och placeringar.

– Det är den mänskliga faktorn som orsakat felet. Men nu har vi lagt in en varning i vårt nya provdatasystem så att det inte ska kunna inträffa igen. Förmodligen handlar det om stress runt de nya provreglerna, förklarar Per Svensk, Svenska Älghundklubben.

Fotnot: I Jaktjournalen nr 12.2017 kommer ett stort reportage från mästerskapet med allt spännande som inträffade.

 

 

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser