Sänkt pris på vildsvinskött

Kungsbacka (JJ) En av skånes största viltuppköpare, Åke P i Malmö, sänker i höst priset som jägare betalas för vildsvinskött. - Det är alldeles för dålig efterfrågan. Det borde till en riktig marknadsföringskampanj, säger Jörgen Persson på Åke P.

Efterfrågan på vildsvinskött är för liten och nu sänks priset. Foto: Istock

P4 Kronoberg berättade på söndagen om Pule Gownius i Gårdsby i Växjö. Han är missnöjd med hur mycket viltuppköparna betalar för vildsvinen han säljer till dem.

– Idag ligger medelpriset för ett skjutet vildsvin på 300 kronor. Ska man sälja köttet vill man åtminstone ha in pengar så att det täcker bensinen som går åt för att frakta dem till försäljning, säger Pule Gownius till Jaktjournalen.

I hans jaktlag skjuts mellan 10 och 20 vildsvin per år. Jägarna förser sig själva och vänner och bekanta med kött, sedan säljs överskottet.

– Som priserna är nu måste man ha två-tre stycken att sälja om det ska bli en slant över efter att resan är betald, säger Pule Gownius.

Christian Bauer i Älmhult slaktar och säljer hägnade vildsvin. Han har slutat slutat göra affärer med jägare.

– Tyvärr hanteras köttet väldigt illa i många fall. Djuren kan ha legat på ett släp eller pickup-flak över natten och då börjar det blåna. Får jag in tio skjutna vildsvin kan jag i bästa fall pussla ihop sex stycken och det sänker priset, säger Christian Bauer.

”Lagren är fulla”

Hos en av Skånes största viltuppköpare, Åke P Fågel & Vilt AB, kommer man i höst att sänka inköpspriset på vildsvinskött från 26 kronor kilot till 21 kronor.

– Lagren är fulla och det säljs för lite kött. Jag vet inte om människor jämför med priset på tamgris, som är så lågt. Det skulle behövas en riktig marknadsföringskampanj för att öka försäljningen, säger Jörgen Persson på Åke P.

Deras försäljning går uteslutande till restauranger, storkök och butiker och det är färskt kött som efterfrågas. Fryst vildsvinskött är svårsålt, enligt Jörgen Persson.

– Filéer och andra ädla detaljer är en väldigt liten del på djuren. Den stora mängden är det vi kallar produktionskött, som man gör korv och liknande av. Det tar vi 45 kronor kilot för när det är benfritt. När vi köper in vildsvinet så är det ben med i priset och då förstår man att vår marginal inte är stor, säger Jörgen Persson.

Som en jämförelse kan nämnas att det råder brist på exempelvis älgkött. Den jägare som levererar älg till Åke P betalas med 40 kronor kilot.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼