Sandsjöbackas Axa – Lättsam älgraket

Den östsibiriska laikan är på stadig uppgång och varje år dyker nya stjärnskott inom rasen upp. Sandsjöbackas Axa är en av de senaste framgångssagorna och visar gång på gång att det inte bara är de grå raserna som kan jaga älg. Jaktjournalen följer med ut en dag i de dalsländska skogarna – och det visar sig att det inte bara är på prov denna tik fungerar.

Bellas snabba återgång är något Stefan värdesätter högt.

Stefan Johansson, Ed, lever för jakten och för sina hundar. I stallet finns både jack russel terrier, jämthundar och så en östlajka. Med andra ord är han inte någon rasfantast.

– Vilken färg en hund har spelar ju mindre roll. Det viktiga är att den jagar och det rejält, säger Stefan.

I dag är det dock hans klarast lysande stjärna, östlajkan Sandsjöbackas Axa, eller Bella som husse kallar henne, som ska få visa framfötterna.

Det finns bara kalv kvar på licensen, precis som vanligt så här års. Men Stefan har goda förhoppningar då en ensam kalv den senaste tiden uppehållit sig stabilt i hans jaktområde.

Snabbt upptag

Vi parkerar pickupen i kanten av en viltåker. Bella är ivrig att komma lös och när kopplet stryks försvinner hon i väldig fart.

– Söktempot och förmågan att finna älg är två saker jag verkligen imponeras av. Hastigheten är också till stor hjälp vid omställningar, säger Stefan.

Axa gör en fin båge österut för att efter sju–åtta minuter komma förbi oss och direkt gå ut på ny runda i sydlig riktning. Avståndet till hunden växer snabbt och förhoppningen om upptag blir allt starkare. De första skallen låter heller inte vänta på sig. Jämnt, lugnt och fint trummar tiken igång och älgarna flyttar sig inte många meter från daglegan innan ekipaget står helt still. Husse njuter.

Bella gör allt som står i hennes makt för att få stopp på kon och kalven.

Bella gör allt som står i hennes makt för att få stopp på kon och kalven.

Tidig start

Stefan har sedan tidigare en jämthund som är jaktchampion och som fungerar riktigt bra. Men när Magnus Jensen, Billdal, valde att para sin tik Skrockens Dolly med den inom lajka-Sverige numera mycket välkände Åsebos Lir, kunde han inte låta bli att ta en valp. Det har han definitivt inte behövt ångra. Inte någon av de andra valpköparna heller för den delen – kullvärdet är nu nämligen 5/5.

Redan vid tidig ålder visade Bella stort intresse för det här med jakt. Stefan sköt första älgen när hon var elva månader gammal och före två års ålder var tre raka förstapriser i hamn, alla över 80 poäng och ett med respektingivande 92 pinnar. Detta räckte till SM-kval i Västsvenska Älghundklubben.

Väl där visade hon återigen prov på sina färdigheter och kunde en varm septemberdag ta sig vidare till SM med fina 84 poäng. I svenska mästerskapet hade tiken dessvärre otur med besvärliga Värmlandsälgar och fick, trots hårt kämpande, inte riktigt till det denna dag.

Besvärligt före

När Bella skällt en timma bestämmer sig Stefan för att göra ett ansmygningsförsök. Föret är allt annat än bra och uppgiften känns efter ett tag övermäktig. Älgarna står ute i en mosse med en låg, skyddande tallskog runt om sig. När vi har 120 meter kvar skymtar vi en av älgarna snabbt, men att få något skottläge härifrån finns inte på kartan.

– Jag försöker kalla in henne och sen springer du med henne fram och försöker ta några kort. Bilder är viktigare än fälld älg en dag som denna, säger Stefan.

Han visslar lågmält och tiken tystnar omedelbart. Snart kommer Bella i full fart fram till oss. Imponerad av det nyss inträffade hakar jag på hunden när hon vänder tillbaka mot älgarna.

En vacker östsibirisk laika.

En vacker östsibirisk laika.

Hård stöt

Så fokuserat, tyst och snabbt jag kan rusar jag gemensamt med tiken tillbaka mot älgarna. Tyvärr är kameramannen inte tillräckligt smidig och älgarna förstår att det faktiskt inte ”bara” är hunden som kommer emot dem.

Förflyttningen blir ganska lång efter den hårda stöten, men Bella har inte tänkt ge sig och snart kan vi höra hur ståndskallet åter ekar över nejden. Vi närmar oss återigen men med enda resultat att älgarna återigen tar till flykten. Vi springer allt vad vi kan för att kunna få en skymt av djuren när de skenar ut över ett stort fält. Precis innan älgarna når skogen på andra sidan kommer vi fram till skogskanten. Därifrån kan vi på långt håll se ko och kalv med en lajka frenetiskt arbetande runt benen på dem. Bella jobbar verkligen stenhårt för att få fast dem, men förgäves, och Stefan ser lite uppgiven ut.

– 200 meter in i skogen rinner en älv. Simmar älgarna över där är jakten över, säger han.

Hans farhågor besannas och Axa väljer lyckligtvis att inte försöka tampas med vattendragets förrädiska iskanter. I stället kommer hon i rask takt tillbaka i sina bakspår.

Nytt upptag

Vi gör ett traktbyte; än vill husse inte kasta in handduken för dagen och Bella är aldrig svår att övertala till mer jakt. Hon går genast ut på sök igen. Upptaget kommer inte riktigt lika snabbt denna gång, utan Bella får göra flera sökrundor och arbetar sig längre och längre ut. Hon är nere vid en å vid ett par tillfällen och till slut tar hon sig över.

– Det finns säkert älg på andra sidan, annars hade hon inte varit så ivrig att ta sig över. Där är ganska brett, säger Stefan.

Mycket riktigt så kommer upptaget bara 150 meter upp på andra sidan. Även denna gång står det i upptaget och Bella visar verkligen att hon behärskar den egenskap de flesta älghundsägare håller som allra högst.

Det ska tyvärr, efter en lätt stöt, visa sig att det är ett ensamt vuxet djur tiken hittat. När det återigen blir stopp väljer därför husse att vissla av sin mycket lydiga hund. Tyvärr ingen skjuten älg denna dag, men Bella har verkligen visat att hon är en tik att räkna med i älgskogen.

Stefan Johansson med sin trogna jaktkamrat Sandsjöbackas Axa "Bella".

Stefan Johansson med sin trogna jaktkamrat Sandsjöbackas Axa ”Bella”.

Valpkull

När Jaktjournalen besöker Stefan och Bella i november är tiken sedan ett par veckor betäckt. Täckhunden, Päkkilä Backens Nero, har också gjort riktigt bra ifrån sig på prov. Intresset för valparna är därför förstås stort, och Stefan kommer att ha ynnesten att kunna välja ut riktigt bra valpköpare.

Om Bella nedärver på samma sätt som sin mor och far ska bli mycket spännande att följa. Konstigt vore det annars.

Axas 3 bästa egenskaper:

1.    Stor jaktlust.
2.    Samarbetsvilja.
3.    Trevlig familjehund.

SE J(Lö)CH Sandsjöbackas Axa SE20663/2013
Efter: SE J(Lö)CH SE J(VLö)CH Åsebos Lir S64155/2009
Undan: Skrockens Dolly S21400/2009
Ägare: Stefan Johansson, Ed.
Uppfödare: Magnus Jensen, Billdal.

Utställning

2014
SÄK Ted Karlsson Very good UKL

2015
SÄK Britt-Marie Nordquist Excellent JKL, 2 BH
SÄK Anna Fors Ward Excellent JKL, 1 BH
SÄK Lennart Holmsten Excellent JKL, 2 JKK
SÄK Bo Wallin Excellent JKL, 1 JKK
SÄK Ted Karlsson Very good JKL, 3 JKK

Jaktprov

2014–2015
Vsäk Dan Wikenstedt 1:a, 81,5 p
Vsäk Pontus Gyllenberg 1:a, 81,5 p
Vsäk Ove Henriksson 1:a, 92 p

2015–2016
Vsäk Niklas Åhman 1:a, 84 p
Bäk Tomas Lager 0:a, 37,5 p
Vbäk Johan Högberg 0:a, 36,5 p
Vsäk Per Bryntesson 83 p

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼