Samuel sköt björn på 22-årsdagen

Älvsbyn (JJ) I går kväll, strax efter 18.00, såg 22-årige Samuel Nilsson, Älvsbyn, en björn passera en skogsväg inom Mamjärvs jaktlags marker, söder om Älvsbyn i Norrbotten.

 

Tidigt i morse ringde han Robert Salomonsson och hörde om han var intresserad av att komma med sina björnhundar.

– Jakten har gått trögt ett tag och vi har haft få uppslag att jobba med så jag var på plats tidigt i morse, cirka 13 timmar efter att björnen passerat vägen.

– Jag tog Urak och lät honom spåra och när jag såg att han kände spåret släppte jag. Det drog iväg upp i en bergssida där han spårade runt. Förmodligen hade björnen gått och ätit. Sedan hade björnen gått ned från berget och in i ett område med äldre skog och bäckar. Och då kom upptaget, men björnen började direkt att gå undan i gångstånd, berättar Robert för Jaktjournalen.

För att få stopp på björnen släppte Robert även sin andra rutinerade björnhund, Pelton, och när han kom ifatt ekipaget blev det ståndskall.

– När jag och Samuel smög in mot ståndskallet fick vi rapport från en passkytt att han tidigare sett en älgko och skoveltjur gå in i detta område. Det gjorde att vi misstänkte att det var älg hundarna skällde på. När vi var inne på 40 meter hörde vi också ett kraftigt brak och då stärktes misstankarna om att det var älg.

– Men vi fortsatte och smyga och när vi var på cirka 15 meter upptäckte jag björnen där den lagt sig på en hög sten för att slippa hundarna. Jag gav tecken till Samuel som lugnt och säkert höjde studsaren när hundarna var ur riskzonen och sköt en perfekt skott rakt i huvudet på björnen där den låg, berättar Robert Salomonsson.

Vid kontroll av gps-pejlen visade det sig att Urak spårat 14,8 km totalt innan upptaget kom. Detta trots att skottplatsen inte var längre bort än 900 meter fågelvägen.

– Det är otroligt intressant att se hur långt en björn kan gå under natten när den betar, men i sträcka fågelvägen är det inte så märkvärdigt, förklarar Robert.

Samuel kunde inte fira sin 22 födelsedag på bättre sätt. Han har längre drömt om att få skjuta en björn och idag vid 10-tiden föll drömmen in.

Björnen var en hona på 165 kg.   På 15 meters avstånd fällde Samuel Nilsson, Älvsbyn, björnhonan med ett skott i huvudet. Vid sidan stod Robert Salomonsson och filmade den spännande situationen. Foto: Privat.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser