Samuel satsar på jakten!

Predatorjakten är en viktig del för jakteleven. Här vittjar Smuel en av de rävfällor han har igång. Samuel presenterade sig förra året för läsarna genom att i JJ:s Rovdjurskampanj samla in smått osannolika 10 295 poäng. Åtskilliga är de skator, kråkor, rävar och grävlingar som mött sin baneman då Samuel varit i farten. Samuel arbetar som jaktelev, ett steg på vägen mot hans drömyrke som viltmästare. Jakten är livet för Samuel och för tillfället gör han en del av sin elevtid som jaktelev på Eriksberg Vilt- och Naturpark i Blekinge.

Att utbilda sig till viltmästare kan säkert vara lockande för många unga intresserade jägare. Vägen fram till ett arbete som yrkesjägare är dock ganska lång och krånglig. Samuel Svensson är en av dem som gett sig in på denna bana och han är fast besluten att lyckas.
– För mig har jakten hela tiden varit mitt stora intresse och jag vill inte missa chansen att även få arbeta med det, även om jag vet att det inte är tal om att bara jaga, säger Samuel när JJ träffar honom på hans nuvarande praktikplats, Eriksberg Vilt- och Naturpark.

Viltmästare

Den i dag enda godkända utbildningen till viltmästare drivs av Svenska Jägareförbundet i samarbete med SYF (Sveriges Yrkesjägarförening). Själva utbildningen, som bedrivs på Öster Malma, är endast sex månader men den föregås av praktik och elevtid som tillsammans med den avslutande teoretiska delen ger en utbildningstid på nära fem år.
Kravet för att vara behörig att söka till den avslutande teoretiska delen är följande: Först ska man göra ett års praktik med jaktlig anknytning. Därefter ska man genomföra tre så kallade elevår och dessa måste ske på platser som är godkända av SYF. Kravet på godkända platser ställer till det en del. De platser som SYF godkänner är, med något enstaka undantag, bara sådana platser där det är en utbildad viltmästare som fungerar som handledare. Det finns i dag 27 godkända platser som tar emot jaktelever.
Elevprov

Efter ett år som jaktelev genomförs ett jaktelevprov, även detta arrangerat av Svenska Jägareförbundet och SYF. Vid provet kontrolleras att jakteleven har tillräckliga kunskaper för att gå vidare med andra och tredje elevåret.
Efter dessa tre elevår är man behörig att söka till den avslutande teoretiska utbildningen. Antagningen sker genom urval där mängden praktik och betyg från praktikplatserna är avgörande.
Samuel hoppas att hans tid som elev och praktikant ska räcka.
– Den teoretiska delen körs bara vart tredje år så jag hoppas verkligen att mina fyra år som jaktelev ska räcka, säger Samuel innan han beger sig ut på en av dagens arbetsrundor.
Mycket jobb

Genom att mata änderna på en flotte så får de ha fodret ifred från hjortar och vildsvin För den som tror att det att vara jaktelev innebär att man får jaga hela tiden bör nog tänka om innan man ger sig in på den banan. Att arbeta som jaktelev innebär mycket hårt arbete med långa arbetsdagar.
– Visst får man jaga men det är inte den primära sysselsättningen. Mycket tid går åt till kläckning och matning av änder, utfodring av vilt och andra åtgärder för att gynna viltet så mycket så möjligt, förklarar Samuel.
– En fördel är förstås predatorjakten. Är man jaktsugen så finns det hur mycket tillfällen som helst när man jobbar som jaktelev. På de flesta elevplatser är predatorjakten fri för eleven och vill man lyckas med åtgärderna för att få fram exempelvis mycket änder gäller det att hålla efter rovviltet ordentligt, menar Samuel.
Fällfångst

Förra året när Samuel deltog i Jaktjournalens Rovdjurskampanj gjorde han sin elevtjänst på Trolle Ljungby.
– På Trolle hade jag en mängd fällor i gång och fångade bra med både räv och grävling. Här på Eriksberg är det lite svårare med fällorna för grisarna ställer ofta till det så att de inte fungerar, men några minkfällor har jag i alla fall i gång, förklarar Samuel när vi åker med på en kontrollrunda av fällorna.
Varierande arbetsuppgifter

Per-Arne till höger är utbildad viltmästare och är anställd som viltförvaltare på Eriksberg. Per-Arne är också handledare för Samuel under hans tid på Erikdsberg.Som jaktelev på Eriksberg ställs man inför varierande arbetsuppgifter och Samuel trivs verkligen med sitt arbete.
– Det är ett kanonjobb om man är intresserad. Här får jag hålla på med det jag gillar, säger Samuel med ett leende.
På våren och sommaren är de huvudsakliga arbetsuppgifterna uppfödning och utfodring av änder samt tillsyn av hjortarna som finns i det 960 hektar stora hägnet. Dessutom ska torn byggas, skjutgator röjas och beten putsas.
– Det finns alltid mycket att göra och när jakten kommer i gång blir det inte mindre, menar Samuel.
Under jakterna som arrangeras är det Samuels uppgift att hjälpa till med utplacering av skyttar, ta hand om fällt vilt och se till att saker och ting flyter som de ska. Efter jakterna är det också ofta jakteleven som jobbar i slakteriet med att flå och ta hand om det som fällts, men det stör inte Samuel.
– Det är kul även om det kan vara jobbigt ibland, men man får ju hålla på med jakten, avslutar Samuel.
FAKTA
Krav för att söka till Viltmästarutbildningen
 • Gymnasiekompetens, godkänt i ämnena matte, svenska och engelska.
• Ett års praktik med jaktlig anknytning i Sverige eller utomlands.
• Tre års praktik på tre olika av SYF godkända elevplatser.

Text och foto: Ted Karlsson
Jaktjournalen November 2005

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser