Sammanställning från helgens björnjakt

Kungsbacka (JJ) Björnjägarna har haft en bra helg här kommer en sammanställning från ett par lyckade jakter. Vi uppdaterar under dagen.

Björnjägarna i Västansjö, fr v; Johan Glavhammar, Joakim Håkansson, Marcus Bäckman Jonathan Lindström, Peder Håkansson och skytten Fredrik Håkansson. Längst bak pappa Anders Håkansson.

 

Fredrik 16-år höll nerverna i styr
Åsele (JJ) För ett par dagar sedan sköt Peder Håkansson, Åsele en björn för jämthunden Foppa. I helgen var det lillebrorsan Fredrik, 16 år, som fick björnen i pass och som siktade in sig på Fredrik…

Tidigt på lördagsmorgonen stack björnjaktsgänget med bröderna Håkansson och Johan ”Åsele-Trappern” Glavhammar  till Västansjö för att frisöka björn i ett bärrikt område.

Joakim Håkansson spårade med jämten Stormyrans Foppa och unge blandrashunden Helix. På ett hygge hittade också Joakim björnskit och Foppa markerade. Han fick gå loss och efter ett par kilometer hittade han björnen och det blev ståndskall direkt.

– Joakim släppte även Helix, även om vi misstänkte att det skulle gå loss. Men vi vill ju låta han vara med på björn, berättar Fredrik Håkansson.

Mycket riktigt, det blir gångstånd och går raka vägen mot Fredriks pass. Trots att han bara är 16 år har han fått licens via en dispens som han fått som elev vid Lycksele naturbrukslinje med jakt, fiske och skog på utbildningsprogrammet.

– Jag upptäckte björnen när det var 30 meter ifrån mig och sköt första skotten, tyckte att det tog bra, men veva om snabbt igen och sköt ett till och samtidigt kom björnen emot mig. Men då dök också Foppa upp och blev i vägen, så jag vågade inte skjuta. Men till slut var björnen så nära att jag skrek Foppa och då vek han undan och jag höll rakt i huvudet på björnen och tryckte av.

– Då rasade björnen ihop bara åtta meter framför mig. Det var en härlig känsla att få skjuta sin första björn. Rädd hann jag inte bli, berättar Fredrik.

– Det var också jättekul att Helix fick vara med. Nu är det fullskjutet i Västerbotten, men vi jagar även i Västernorrland så det kanske kan bli någon fler björn, avslutar Fredrik.

Björnen var en mörk hane på 173 kg, som nu lämnats till konservator där skinnet ska beredas.

Benny sköt smygande björn

Sollefteå (JJ) Benny Winterqvist, Sollefteå, kunde tidigt på lördagsmorgonen fälla en björn innan hundförarna hade släppt sina hundar.

Inom Björkå-Gålsjö älgskötselområde, strax norr om Sollefteå, har man i flera år samjagat björn. I lördags var man ett 15-tal jägare.

– Det gick fort, hundförarna hade inte ens hunnit släppa hundarna. Vi hade postat ut och jag satt och väntade intill en väg när jag plötsligt upptäcker en björn som kommer sakta gående och ska över vägen. Jag får ett bra skottläge på 80 meter och trycker av, då rusar björnen iväg och försvinner in i skogen, berättar Benny Winterqvist.

Efter ett tag kommer hundförarna och man släpper på en jämthund som börjar skälla ståndskall efter några sekunder.

– Hundföraren smyger fram, det är lite myrlänt och gles skog, och då har björnen satt sig upp och han kan avfånga den, förklarar Benny.

Björnen var en hane på 104,5 kg.

bj.benny

Benny Winterqvist med sin svarta björn.

– Även i fjol sköt vi en björn, det här var den femte i Västernorrland, så än finns det kvar några att skjuta så vi fortsätter att jaga.

 

Gunvald fixade björn i Lumsheden

Lumsheden (JJ) En björnobs i en havreåker i Lumsheden, Dalarna, var början till en lyckad jakt på lördag förmiddag.

Hans Nornholm, Torsåker, ringdes in med sin duktiga blandras Gunvald och efter en kilometers spårning hittade Gunvald björnen. Det blev ståndskall i upptaget och passkyttarna kunde ta ett stadigt grepp runt studsarkolven.

– Jag var in på 40 meter utan att komma till skott och då gick björnen loss, i cirka 2,5 timmar jobbade Gunvald med björnen. Bland annat gick den ned en sväng mot byn och vände sedan upp på skogen igen. Den kom rakt på mig och jag kunde skjuta den på 10 meter helt odramatiskt.

– Klockan var vid 10.30-tiden så det hade hunnit bli ganska varmt, Gunvald var ordentligt trött, han hade ju redan jagat hårt i fem dagar. Han var gles i skallet mot slutet och det blev bara något skall i minuten, men det gick bra ändå, berättar Hans Nornholm.

Björnen var en hane på 70 kg.

Hans och Gunvald med björnen från Lumsheden.

Hans och Gunvald med björnen från Lumsheden.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser