Samer får jakträtt i hela Lappland

Umeå (JJ) Den pågående jaktutredningen tros föreslå att samerna ska få större rättigheter att jaga.

Mycket talar för att den pågående jaktutredningen kommer föreslå att samerna ska få starkare jakträtt. Bland annat kan samernas jakträtt komma att gälla både fjällen och hela Lappland.
På ett möte i Lycksele med LRF och jägare redovisades att samtliga jurister i utredningen anser att samebyarna har jakträtt i de stora områden som ligger mellan odlingsgränsen och lappmarksgränsen.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser