Samebyar riskerar böter på grund av dålig rapportering

Stockholm/Norrbotten (JJ) Naturvårdsverket menar att de fem samebyar som inte rapporterat in avskjutningen på närmare 600 älgar har begått ett jaktbrott och bör bötfällas.

Tidigare i veckan rapporterade Jaktjournalen om att fem samebyar i Norrbotten av olika skäl inte rapporterat avskjutningen på 586 älgar, med följden att närmare 200 000 kronor saknas i uteblivna fällavgifter. Länsstyrelsen menade att det inte hade några åtgärder att vidta i fall som detta, men Naturvårdsverket ser annorlunda på saken.

– Vid utebliven rapportering kan länsstyrelsen begränsa tilldelningen till nästa jakt. Dessutom är det ett brott mot jaktlagstiftningen att inte rapportera och påföljden är böter. I det här fallet känner jag inte till några detaljer om länsstyrelsen har påtalat det här till berörda och informerat om att man är beredd att gå vidare till polis och åklagare, säger Christer Pettersson vid Naturvårdsverket till P4 Norrbotten.

Femte paragrafen i Jaktförordningen föreskriver att senast två veckor efter jaktstopp ska fällda älgar rapporteras.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser