Samebyar får skyddsjaga lodjur

Vilhelmina (JJ) Länsstyrelsen har fattat två beslut om skyddsjakt på tre lodjuri området kring Vilhelmina. Vilhelmina södra sameby har beviljats skyddsjakt på två lodjur och Vilhelmina norra sameby har beviljats skyddsjakt på ytterligare ett lodjur.

Orsaken till beslutet är att båda samebyarna riskerar oacceptabla skador och störningar på renskötseln, rapporterar Länsstyrelsen i Västernorrland i ett pressmeddelande. Samebyarna har därför ansökt om att få fälla sammanlagt tre lodjur.

Just nu är det svåra betesförhållanden. Det i kombination med att lodjur jagar renhjordarna har gjort att skadorna för renarna blivit så stora att samebyarna vänt sig till länsstyrelsen och bett om hjälp. Länsstyrelsen har även kunnat dokumentera att lodjur jagat renarna så att hjordarna splittrats vilket i sin tur fått till följd att renarnas betesro har störts och djuren har stressats.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser