Samebyar får skyddsjaga lodjur

Vilhelmina (JJ) Länsstyrelsen har fattat två beslut om skyddsjakt på tre lodjuri området kring Vilhelmina. Vilhelmina södra sameby har beviljats skyddsjakt på två lodjur och Vilhelmina norra sameby har beviljats skyddsjakt på ytterligare ett lodjur.

Orsaken till beslutet är att båda samebyarna riskerar oacceptabla skador och störningar på renskötseln, rapporterar Länsstyrelsen i Västernorrland i ett pressmeddelande. Samebyarna har därför ansökt om att få fälla sammanlagt tre lodjur.

Just nu är det svåra betesförhållanden. Det i kombination med att lodjur jagar renhjordarna har gjort att skadorna för renarna blivit så stora att samebyarna vänt sig till länsstyrelsen och bett om hjälp. Länsstyrelsen har även kunnat dokumentera att lodjur jagat renarna så att hjordarna splittrats vilket i sin tur fått till följd att renarnas betesro har störts och djuren har stressats.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼