Samebyar får skyddsjaga lodjur

Vilhelmina (JJ) Länsstyrelsen har fattat två beslut om skyddsjakt på tre lodjuri området kring Vilhelmina. Vilhelmina södra sameby har beviljats skyddsjakt på två lodjur och Vilhelmina norra sameby har beviljats skyddsjakt på ytterligare ett lodjur.

Orsaken till beslutet är att båda samebyarna riskerar oacceptabla skador och störningar på renskötseln, rapporterar Länsstyrelsen i Västernorrland i ett pressmeddelande. Samebyarna har därför ansökt om att få fälla sammanlagt tre lodjur.

Just nu är det svåra betesförhållanden. Det i kombination med att lodjur jagar renhjordarna har gjort att skadorna för renarna blivit så stora att samebyarna vänt sig till länsstyrelsen och bett om hjälp. Länsstyrelsen har även kunnat dokumentera att lodjur jagat renarna så att hjordarna splittrats vilket i sin tur fått till följd att renarnas betesro har störts och djuren har stressats.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.
ANNONS ▼

Annonser