Sameby vill skjuta lodjur

Tornedalen (JJ) Korju sameby har ansökt till Norrbottens länsstyrelse om att få skjuta ett lodjur som specialiserat sig på att döda renar.

För två år sedan fick samebyn tillstånd att skjuta lodjuret, men då lyckades man inte. Förra året fick man inget tillstånd. Enligt rovdjursspårare handlar det om en stor lodjurshanne som specialiserat sig på att döda vajor och gör mycket stor skada.
Lodjuret har visat sig vara svårfångat och samebyn vill få hjälp av länsstyrelsen att fånga lon med hjälp av helikopter. Om det inte skulle fungera vill samebyn få tillstånd att nyttja skoter för att fälla lodjuret.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser