Sameby vill inte stänga ute lokala jägare

Kiruna (JJ) Domen i Gällivare tingsrätt gav Girjas sameby rätten att själva kontrollera jakt och fisket på byns renbetesområde ovan odlingsgränsen, men lokala jägare är fortfarande välkomna.

Domen i Gällivare tingsrätt har inte trätt laga kraft än och kommer sannolikt överklagas. Ärendet kring Girjas samebys jakt och fiske rätt är därför långt i från avgjord. Men domen pekar ändå i en riktning som påminner om förhållandena i fjällen innan småviltsreformen 1993.

Lokala jägare i Norrbotten är mycket oroliga och tror att de kommer ha små möjligheter till jakt i området, men ordförande i samebyn Mats Berg säger till Norrbottens Kuriren att samebyn inte vill stänga ute någon.

– Det har aldrig varit byns avsikt att stänga ute någon. Vi har hela tiden sagt att vi inte vill utestänga någon. Det är förvaltningen som varit föremål för prövningen, inte den lokala jägarkårens möjlighet att jaga och fiska. Det ligger lite i människans natur att vi är rädda för det okända. Förändringar är alltid skrämmande, säger han.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser