Sameby vill inskränka ortsbojaktlagens älgmarker

Tärnaby (JJ) Vapstens Sameby tycker att deras älgjaktsmöjligheter är för begränsade och skriver nu till Länsstyrelsen att de vill ha fler älgar på tilldelningen, något som berör bortåt 25 ortsbojaktlag i området, skriver Lokaltidningen.

Syftet med samebyns begäran är framför allt att minska olägenheterna med jaktupplåtelserna på rennäringen men också för att samebyn ska erhålla en högre tilldelning av älg, eftersom inkomsterna av jakt är av stor betydelse för de enskilda renskötselföretagen, skriver samebyns ordförande Lars-Anders Ågren i skrivelsen.

Samebyn vill inskränka jaktmarkerna för ortsbor som jagar älg. De menar att många i de jaktlagen inte alls är ortsbor och i en del fall inte ens svenskar och på så sätt inte uppfyller kraven för att få ta del av jaktupplåtelse på samebyns året-runt-marker, rapporterar Lokaltidningen.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser