Sameby stämmer staten – vill bestämma över jakten och fisket

Gällivare (JJ) Efter sex års väntan börjar idag förhandlingarna i Gällivare tingsrätt i målet mellan Girjas sameby och staten om egen förvaltning av småviltsjakt och fiske.

För ganska precis sex år sedan lämnade Girjas sameby in en stämningsansökan mot staten.

Förvaltningen av småviltsjakten och fisket har sedan 1993 skötts av staten. Innan dess förvaltades jakten av samebyarna.

Målet kretsar kring samebyns krav på att rätten att förvalta småviltsjakt och fiske ska tillhöra dem. Markområdet i fråga rör Gällivare kronoöverloppsmark 2:1 i gränslandet mellan Gällivare och Kiruna kommuner.

Enligt samebyns ordförande är svårt att säga hur jakten och fiske ska förvaltas ifall man vinner målet.
– Vi vill inte ha ytterligare polarisering utan vill hitta ett klokt och hållbart sätt att förvalta naturresurserna på, säger Mats Berg.

Själv är han övertygad om att samebyn går vinnande ur den 18 dagar långa förhandlingsprocessen.

Daniel Kjellman är byråchef hos Justitiekanslern och handläggare i Girjasmålet.

– Staten tycker att det är bra att ärendet prövas, det är ett stort och komplicerat mål med viktiga frågor, säger han, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser