Sameby överklagar jaktbeslut

Östersund (JJ) Ruvhten Sijte sameby överklagar fem länsstyrelsebeslut om jakträtt på statlig mark i fjällen.

Besluten som överklagats till Regeringen och som ska hanteras skyndsamt berör fem jakträttsbeslut på statlig fjällmark. Samebyn menar att länsstyrelsens beslut att ge personer jakträtt i områden som används av samebyn stör renskötseln och inkräktar på samernas jakträtt.

Samebyn vill begränsa jaktmöjligheterna för de som fått jakträtt och menar att jakten endast ska få bedrivas i mindre områden och under en vecka i september, därefter endast på helger fram tills mitten av oktober, rapporterar Östersundsposten.

Nu ska Näringsdepartementet hantera överklagan. Samebyn har begärt inhibition.

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser