Sameby kräver skyddsjakt

Pessinki (JJ) En varg har senaste tiden rivit 21 renar i Pessinkiområdet i norra Norrbotten. Samebyn kräver att vargen ska avlivas och länsstyrelsen säger att vargens öde hänger på vad den ställer till med.

Vargen har funnits i ett område öster om Laino älv på gränsen mellan Kiruna och Pajala kommuner under en tid. I samma område finns tusentals renar och man misstänker att vargen rivit betydligt fler än de 21 renar som hittats.
Länsstyrelsens personal har tagit DNA-prov på vargen och det tar minst två veckor innan resultatet är klart. Länsstyrelsen vill veta om vargen är en invandrare från Finland eller Ryssland. En varg har tidigare varit synlig i Pessinkiområdet, men den försvann spårlöst.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser