Renskötaren Jonas Lejon är förtvivlad över regelverket som styr dokumentation rovdjursskador och skyddsjakter. Foto: Privat

Sameby kämpar mot björn och jaktlagstiftningen

Renskötaren Jonas Lejon i Korju sameby har hamnat i ett akut läge som visar hur absurd lagstiftningen kan bli när en björn dyker upp vid kalvande vajor. En avdelning på länsstyrelsen kräver dokumentation på vad björnen gör - samtidigt säger lagen att snöskoter inte får användas, trots ett snödjup är kring en halvmeter på sina ställen.

"}}

Norr om Övertorneå har Korju koncessionssameby 2.000 vajor som är mitt i kalvningen.

– Vi har sökt skyddsjakt och då kräver länsstyrelsen att vi dokumenterar var björnen är och vad den gör. I går dök det upp fyra poliser och förhörde mig och sa att vi inte får vara här, och att vi inte får köra skoter i området eftersom det finns en björn här, berättar Jonas Leijon.

Han säger att poliserna på plats talade i telefon med länsstyrelsens samordnare för fältinsatser.

– Den ena avdelningen säger att vi ska dokumentera vad björnen bör, den andra säger att vi inte får vara här. Vi förlorar 40 procent av renarna till rovdjuren, så det här kommer att sluta med en katastrof, säger Jonas Leijon.

Polis förstår renskötarna

Andreas Hedlund, faunaansvarig vid polisen i Övertorneå, och en lokal kollega blev utringda till platsen där Korju sameby har sina renar. Med var också två utredare från polisens krimjour i Norrbotten.

– Det kom in en anonym anmälan om misstänkt rovdjursjakt, att man jagat björn med skoter. Men det visade sig att det var samebyn som ville dokumentera vad björnen gör i närheten av renarna. Det blev ingen brottsanmälan av det här, berättar Andreas Hedlund.

Han hänvisar till paragraf 31 i jaktlagen som anger att man inte får förfölja eller ringa björn med skoter, så länge det inte är skyddsjakt utfärdad.

Andreas Hedlund säger att han förstår renskötarna.

– Skoter är ju klart mycket lättare att ta sig fram med. Ska man åka skidor, så måste man ju vara mer eller mindre elitskidåkare. Samtidigt kräver länsstyrelsen dokumentation för att kunna bevilja skyddsjakt. Det är inget enkelt läge och jag har för avsikt att diskutera saken med länsstyrelsens handläggare, säger Andreas Hedlund.

När den här artikeln skrivs får Jonas Leijon i Korju sameby besked att länsstyrelsen avslår ansökningen om skyddsjakt.

– Björnen är två kilometer från vajorna – och den har varit i ett område med renar under natten. Ändå får vi ingen skyddsjakt. Går den in bland vajorna blir det katastrof, säger Jonas Leijon.