Sameby får fälla två lodjur

Norrbotten (JJ) Talma Sameby i Norrbotten har fått tillstånd att skyddsjaga två lodjur i områden där renarna nu uppehåller sig. Det har Naturvårdsverket beslutat.

Samebyn får nu skyddsjaga två lodjur som hittills i vår dödat minst 15-20 renar och stört renflockar med dräktiga vajor.

Ansökan gällde från början sju lodjur, fördelat på tre respektive fyra lodjur i två områden. Efter att länsstyrelsen och naturvårdsverket nu beslutat om skyddsjakt har antalet djur skurits ner till två lodjur och jaktområdet inkluderar nu båda de två områden där skyddsjakt ansöktes om.
Jakten får pågå fram till den 10 maj och får bedrivas från helikopter, enligt Naturvårdsverkets beslut.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser