Sameby får fälla sex björnar

Idre (JJ) Idre nya sameby har fått tillstånd att fälla sex björnar i renkalvningsområdet. Jakten drar i gång i dag.

Länsstyrelsen i Dalarnas län som beviljat skyddsjakten ser helst att björnungar skjuts före honan. Skyddsjakten får pågå en månad.

Det är inte tillåtet att genskjuta eller förfölja björnarna med skoter, inte heller att skjuta från skoter. Däremot är helikopter tillåtet att användas.

Det huvudsakliga området för jakten ska ske inom området vid Långfjället men jakten kan komma att utökas till ytterligare område om kalvning påbörjas på Slagufjället.

Björnar kan orsaka stora problem för renskötseln under kalvningsperioden och den beviljade skyddsjakten är ett sätt att lindra skadorna samt en preventiv åtgärd.

– Det är en del i Länsstyrelsens arbete gällande toleransnivån där vi arbetar tillsammans med renskötselområdena. Det arbetet började under 2014 och under fjolåret hade vi en del möten med samebyarna, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på naturvårdsenheten till Dala-Demokraten.

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser