Sameby anklagar politiker för jaktbrott

Tärnaby (JJ) Länsstyrelsen har från Vapstens samebys älgtilldelning räknat bort de älgar sametingspolitikern Lars Jonas Johansson skjutit på byns licensområde. Samebyn har överklagat länsstyrelsens beslut till Naturvårdsverket och anser att Lars Jonas Johansson begått jaktbrott.

Bakgrunden är att Lars Jonas Johansson från Ängesdal i Tärnaby hösten 2012 meddelade länsstyrelsen att han skjutit fyra älgar, två vuxna och två kalvar, på Vapstens samebys licensområde.  

Länsstyrelsen meddelade Vapstens sameby om de skjutna älgarna. Samebyn hävdade att Lars Jonas Johansson inte var medlem i samebyn och därför inte kan jaga inom licensområdet och utnyttja samebyns tilldelning.     

Från Naturvårdsverket säger man att beslut i ärendet sannolikt kommer att tas under den här månaden.   – Men det kan dröja längre om vi bedömer att ärendet är komplicerat, säger jurist Malin Hollberg Malm, till Lokaltidningen.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser