Saltstänkt smygjakt på mufflonbaggar

Smygjakt är både utmanande och spännande. När målet dessutom är en grann mufflonbagge blir det ännu bättre. Jaktjournalen hängde på Jennie Martinsson när hon drog till Göteborgs salta skärgård i jakten på en trofébagge.

En yngre mufflonbagge har fått syn på Jennie bland enbuskarna.

Jaktjournalen träffar Jennie Martinsson från Göteborg en kall och blåsig dag i september. Det känns att hösten har tagit västkusten i ett stadigt grepp med sina salta och kraftiga vindar när vi packar ner prylarna i båten som ska ta oss ut till ön i Göteborgs södra skärgård. Där ute finns en liten population mufflonfår. Dagens plan är att smygjaga och förhoppningsvis lyckas komma åt en grann bagge. Under den korta båtturen ut till ön berättar Jennie om sitt jaktintresse.
– Egentligen har jag jagat ganska länge, mer eller mindre hela min släkt jagar så det föll sig naturligt att jag också började.
Jennie jagar det mesta, men älgjakten med ställande hund är en av favoriterna. Varje år i september åker Jennie med sin familj till Jämtland för en veckas älgjakt.

En tacka och ett lamm spanar in oss.

En tacka och ett lamm spanar in oss.

Första synobservationen

Redan när vi stiger ur båten ser Jennie de första mufflonfåren. Hon tar fram sin handkikare och granskar dem noga.
– Det är en tacka och en ung bagge. Ingenting för oss, men vi kommer att få smyga oss runt dem för att inte störa dem. Stöter vi dem springer de med största sannolikhet till en annan grupp som blir orolig, säger Jennie.
Vi smyger oss sakta och metodiskt upp på den högsta höjden på ön. Jennie kikarspanar kontinuerligt för att upptäcka färgvariation eller rörelser i den täta vegetationen.
Så får Jennie syn på en herrklubb cirka 400 meter bort. Det är en grupp med äldre handjur och Jennie gör snabbt upp en plan för hur hon ska lyckas smyga sig närmare dem.

Snabbt fick Jennie av sig ryggsäcken och la sig till rätta.

Snabbt fick Jennie av sig ryggsäcken och la sig till rätta.

Brant terräng

Hon packar snabbt ihop sina saker och avancerar fram i den mycket besvärliga terrängen. Enbuskar, hala klippblock och stenrösen får Jennie att dra ner lite på tempot.
– Det är ingen idé att stressa. Vi tar det bara lugnt, och får absolut inte visa oss i horisont för djuren. Då blir det nästan omöjligt att göra en ansmygning, säger Jennie när hon stannar upp för att hämta andan.
Väl tvåhundra meter framför Jennie står hangruppen. Återigen så tittar hon på dem noga för att få en överblick över om det finns något lämpligt avskjutningsdjur i flocken.
Efter en stund konstaterar Jennie att det finns två riktigt fina baggar, och den största av dem ska med hem. Men hon måste närmare.
– Jag skjuter inte på mer än hundra meters avstånd, säger Jennie bestämt.

Ändrade planer

Mitt i steget blickar Jennie till höger och där ser hon plötsligt två handjur som står och betar, endast 80 meter från oss. Planerna ändras blixtsnabbt, eftersom en av dem helt klart matchar den bagge hon hade tänkt fälla. Baggarna går och betar, lugnt ovetande om vad som komma skall.
Jennie tar snabbt av sig ryggsäcken och lägger upp sin gamla Carl Gustaf 1900 i kaliber 30-06.
– Den till höger är bra, riktigt bra! När den ställer upp sig i bredsida så skjuter jag, säger Jennie fokuserat.
Minuterna känns som timmar innan baggen till slut lugnt vrider upp sig. Jennie tar ett djupt andetag innan skottet ekar över kobbar och skär.
Baggen gör en kort rusning innan den stannar upp och faller baklänges och blir liggande på rygg.
– Vart tog den vägen!? utbrister Jennie, men sekunden senare ser hon baggen.
– Herregud, vad skönt, där ligger den!

Det blev en grann bagge till slut.

Det blev en grann bagge till slut.

Rätt djur med hem

När Jennie har tagit sig fram till baggen hukar hon sig ner för att studera djuret. Det är en ståtlig bagge med cirka 65 centimeter långa horn, uppskattningsvis fem år gammal.
– Jäklar, vad kul. Trofén kommer att få en fin plats hemma i lägenheten i Göteborg, säger Jennie och skrattar.
Nu är det dags för den obligatoriska urtagningen. Därefter ska baggen släpas tillbaka till båten. Först på plats hemma i Göteborg ska djuret flås och trofén tas om hand. Men det fixar Jennie galant.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser