Säljakten är historia i Tromsö

Tromsö (JJ) När säljaktsfartyget "Havsel" la till i Tromsö hamn för några veckor sedan var det slutet för en gammal näring och tradition i Nordnorge.

De flesta kvarvarande säljägarna i Nordnorge slutade förra året när 12 miljoner kronor i subventioner försvann ur statens budget. Bjørne Kvernmo var den ende som jagade säl den här vintern.

– Jag gick ut i år för att det är en gammal tradition. Men det är inte möjligt att fortsätta. Det finns ingen ekonomi i jakten, priset på sälskinn är för lågt, sa skepparen Bjørne Kvernmo till Barents Observer, när han kom iland för sista gången efter 40 år som säljägare. När han började fanns det 30 fartyg med säljägare.

Den kontroversiella säljakten har minskat succesivt genom åren och 2010 förbjöd EU handel med sälskinn och kött. På slutet stod de statliga subventionerna för 80 procent av intäkterna.

Bjørne Kvernmo sköt 2.227 sälar den här säsongen. Det beräknas finnas cirka 2 miljoner sälar, skriver Barents Observer.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser