Säljakt i hela ekonomiska zonen – ”ett steg i rätt riktning”

Stockholm (JJ) I dag meddelade Regeringskansliet att de skickar ut ett förslag om möjligheter att bedriva säljakt i hela Sveriges ekonomiska zon. Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet ser det som ett steg framåt i säljaktsfrågan.

Nu skickas ett förslag om att säl kan skyddsjagas i hela den svenska ekonomiska zonen ut. Foto: Gettyimages

– Sälstammen har vuxit avsevärt de senaste åren. Sälarna orsakar skada då de tar fisk direkt ur fiskenäten och förstör fiskarnas utrustning. Möjligheten att jaga i den ekonomiska zonen har därför betydelse för att fiskare bättre ska kunna freda sina redskap, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande i dag.

Förslaget innebär att den ekonomiska zonen upplåts för jakt på säl. Jakt i den ekonomiska zonen får ske efter anmälan till jaktkortsregistret och i enlighet med Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på säl.

Uppgifter om fullgjord anmälan ska framgå direkt på jaktkortet för att underlätta tillsynen som ska bedrivas av Kustbevakningen. Remissvaren ska lämnas senast den 22 oktober.

Forskare och förbund kommenterar

Enligt sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd är detta inte några nyheter. Han ser det snarare som bra semantik eftersom jägare fortfarande har nuvarande skyddsjaktsregler att följa.

– Finnarna har ju fått jaga i sin ekonomiska zon länge. Jag tror inte det kommer fällas så många fler sälar på grund av detta.

Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent är något mer positiv till beskedet från Regeringen.

– Det är ett steg framåt och samtidigt ett bevis på att demokrati fungerar. Förslaget var ursprungligen en motion från enskild medlem i Norrland som tog sig hela vägen upp till årsstämman och därifrån vidare till Naturvårdsverk och nu till Regeringen.

– Förslaget om att tillåta jakt inom den ekonomiska zonen kommer ju först och främst påverka de som jagar säl på is i norra Östersjön. För dessa kan möjligheten göra skillnad, säger han.

Daniel Ligné tror att det kommer komma fler besked från Regeringen under sommaren både när det gäller sälförvaltning och skarvförvaltning.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼