Sälar gillar vindkraftverk

Sälar ger sig gärna in i vindkraftparker till havs, där de lärt sig att det finns fisk, visar en studie som publiceras i Current Biology.

Forskarna satte sändare på knubbsälar och gråsälar vid engelska och nederländska Nordsjökusten och följde dem med hjälp av GPS-mottagare.

En del av sälarna gav sig gärna in i Alpha Ventus-parken utanför Tysklands nordöstra kust och Sheringham Shoal sydväst om Storbritannien. En av sälarna tog sig till samma vindkraftspark tretton gånger i rad och simmade i ett slags rutnät runt pelarna.  

Vindkraftparkerna skapar artificiella rev där kräftdjur trivs, vilket i sin tur lockar fiskar, som sälarna är på jakt efter. Att en del säl trivs bland snurrorna låter troligt, enligt Anna Roos, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Tidigare forskning har också visat att tumlare ökat i områden där vindkraftverk satts upp, uppger TT.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser