Sako Quad 4 kalibrar i samma vapen!

Sako har slopat .22-studsaren Finnfire i sitt program och ersättaren har döpts till Quad. Det är en småviltsstudsare med fyra olika kaliberalternativ, alla med kantantändning. Pipbytessystemet är enkelt, smidigt och lättarbetat.

Månadens testbössa levererades i en elegant aluminiumkoffert med ett komplett sortiment av pipor. Detta innebar att det fanns fyra olika kalibrar att testa till denna bössa. Eftersom det fanns ett begränsat antal .17-kaliberspatroner på marknaden kom testskjutningen att omfatta i första hand .22 long-pipan och en mindre provskjutning av .22 magnum-pipan. Med vapnet kom också ett begränsat parti av .17-patroner som i vart fall gav en fingervisning om kaliberns möjligheter. Det skulle vara intressant att testa dessa nya .17-kaliberspatroner mer ingående.

Plast, plast
Är man en anhängare av eleganta traditionella studsare med snygg valnötskolv och ståldetaljer kommer man nog knappast att uppskatta Sako Quad. Utnyttjande av olika former av plast är ingen nyhet i dagens vapentillverkning generellt sett. Sako har också börjat att nyttja detta material i större omfattning. Detaljer som styrhylsa, magasin, slutstyckshandtag, underbeslag och varbygel är tillverkade i plast.
Även kolven är av plast och det finns vad vi vet ingen modell med träkolv. Förhållandet känns lite trist eftersom denna bössa ska ersätta Finnfiren som hade en helt annan känsla av att vara fullvuxen. Plastens intrång har säkerligen bidragit till att underlätta tillverkningen av Sako Quad.

Pipbyten
Sako Quad har ett bytessystem som medger att man väldigt snabbt kan byta mellan de olika piporna som passar till vapnet. Själva lösningen är sinnrikt konstruerad. Lite förenklat kan man säga att ett plåtbleck trycker upp under pipan och trycker en vinklad klack på pipan mot en motsvarande klack inne i låset. Plåtblecket ser även till att pipan trycks framåt mot låsklacken inne i lådan.
Detta är oerhört viktigt när det gäller randpatroner, precisionen är i hög grad beroende av att låsmåttet är korrekt. En för funktionen viktig detalj är hålla klackar rena och lätt inoljade. Rent praktiskt utnyttjar man en insexnyckel i ett hål bakom främre lådskruven och lossar en skruv varvid pipan kan lossas ur sitt säte utan att man behöver montera av stocken.

Högt kikarfäste
Sakon levererades med ett originalfäste och en specialtillverkad kikare från Burris med fyra olika skalor för höjdjustering som var och en kan nollställas för respektive patron. Varje pipa har en färgkod som motsvaras av en skala med samma färg på höjdjusteringen. Detta ser väldigt bra ut rent teoretiskt, men i verkligheten finns det lite problem med detta system. För att man ska kunna lyfta ut pipan med kikaren monterad måste man ha kikaren ganska högt monterad. Fästet som levererades med bössan var högt och det var inga problem att lyfta ut pipan med kikaren monterad. Detta innebar att kikaren hamnade högt och kindkontakten med kolven blev inte så bra som man kan önska.

.22lr-pipan sköt extremt tätt.Vandrande träffpunkt
Ett annat problem som sätter käppar i hjulet för pipbytessystemet är att träffläget inte riktigt är konstant mellan pipbytena. Vi testade att montera av och på pipan i .22 Long Rifle eftersom den visade sig ha den bästa precisionen av de fyra. Efter ett antal av- och påmonteringar med femskottsserier kunde vi konstatera att det var en spridning på ca 50 millimeter mellan

.22 magnum får inte godkänt centrum på träffbilderna på 50 meters skjutavstånd. Det var dock bara frågan om träffbildsförflyttning i sidled, i höjd ändrades inte träffläget någonting alls. Vi tycker nog att lite av bössans idé går förlorad om man måste testskjuta den efter varje pipbyte.

Extrem precision!
Pipan i .22 Long Rifle visade sig ha en otroligt bra precision. Vi testade den med lite olika standard- och matchpatroner. Både Lapua Scoremax och Eley Tenex sköt bra, med träffbilder runt 15 millimeter på 50 meter. Men den absoluta vinnaren i träffbildsskyttet var, märkligt nog, CCI standard. Vi lyckades flera gånger skjuta träffbilder under 10 millimeter på 50 meter med dessa billiga patroner. Detta får nog betraktas som mycket mer än godkänt i ett vanligt jaktvapen.
En gammal ask Winchester FMJ i .22 Magnum visade sig även de skjuta riktigt bra när den pipan testades på 80 meter. Här blev det dock regelmässigt något kastskott nu och då.
.17 HMR och .17 Mack 2 presterade träffbilder i samma klass som .22 Magnum-pipan men utan dessa irriterande kastskott. Antalet serier med dessa patroner är trots allt så begränsat att några säkra bedömningar inte går att göra. Det ser dock mycket bra ut.

Bra trycke
Sako brukar ha bra klass på sina trycken och Quad är inget undantag. Lite i hårdaste laget men helt rent, hårdheten går att justera ner till cirka ett kilo. Trycket är av samma typ som man hittar på Sakos fullvuxna modeller, även säkringen ser likartad ut utan att vara identisk.
Plastkolven på bössan är av samma typ som på Sakos och Tikkas modeller. Designen är inte vacker, men det är nog mer en smaksak än av avgörande betydelse för skyttet. Den klassiskt raka utformningen är helt rätt. Magasinen ser rejält tilltagna ut men rymmer bara fem patroner vardera. Det finns olika magasin beroende på vilken patron man vill använda.

Utdragare
På många vapen i .22 Long Rifle hittar man två utdragare men Sako har valt att bara utrusta sin Quad med en. Det visade sig att den lilla utdragaren inte riktigt klarade av uppgiften när vi skjutit några serier med kladdiga Aquila-patroner. Var och varannan hylsa fick petas ut med skruvmejsel när det började kärva en aning. Detta problem märktes inte alls med de övriga piporna monterade. Det var även bitvis lite svårt att få ut magasinet för kortare patroner.

Ersättare?
Det känns nästan som on Sako har tagit ett steg tillbaka när de valt att ersätta Finnfiren med denna nya Quad-modell. Den skjuter onekligen ruggigt bra med .22 Long Rifle-pipan monterad. Även de övriga piporna presterade mycket bra träffbilder, dock utan att vara i närheten av de resultat vi uppnådde med .22 Long Rifle-pipan.
Idén att erbjuda fyra pipor till en bössa är bra men det känns som om man kanske inte riktigt behöver alla fyra. Vi hade nog valt en .22 Long-pipa och någon av de andra tre. .17-kalibrarna är lite smala eftersom utbudet av patroner inte är stort. Valet hade nog trots det fallit på .17 HMR vid sidan av .22 Long Rifle. Även priset talar lite mot Sako Quad. Cirka 8 000 kronor för en bössa med en pipa känns besvärande högt när man betänker att Finnfiren med valnötskolv kostade mindre.
Vi hade gärna sett Sako Quad som ett komplement till Finnfiren, inte som en ersättare.

Tabellvärden för patronerna Hastighet. Siffrorna är ungefärliga och framräknade med hjälp av ballistikprogram. Meter .22lr .22WinM .17 Mach .17HMR 0 330 503 613 777 50 304 440 518 665 100 280 380 432 562 150 255 325 353 467

Modell: Sako Quad
Vikt: 2,6 kg
Piplängd: 56 cm
Kaliber: .22 Long Rifle, .22 Win M, .17 Mach 2, .17 HMR
Säkring: Spärrar trycket
Trycke: Justerbar avtryckarmekanism
Pris: Med en pipa ca 8 000 kr, lös pipa
ca 2 900 kr, kikare Burris ca 4 700 kr. Komplett set i aluminiumlåda utan kikarsikte ca 17 000 kr.
Generalagent: Sako Sweden AB

5.gifHelhetsintryck: Smidigt vapen med stor potential
i pipbytessystemet.

5.gifPrecision: Extremt välskjutande .22:a.

5.gifTrycke: Avtryckarmekanismen har alla de
justeringsmöjligheter man vill ha.

5 – mycket bra 4 – Bra 3 – Godkänd – 2 – Hyfsad 1 – Dålig

Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
thomas.eriksson@jaktjournalen.se, stefan.karlsson@jaktjournalen.se
JJ JULI 2005

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser