Sako 75 med topprecision

sako75.jpgSako 75 har tagits emot väl av jägare runt om i värden och får nog betraktas som en storsäljare, särskiljt på den Amerikanska marknaden. Månadens testvapen kan nog betraktas som en av de modeller som har de bästa förutsättningarna att få beteckningen precisionsvapen.

När Sakos nya modell 75 funnits ute på marknaden ett tag såg försäljningssiffrorna så bra ut att tillverkningen av de gamla låsen med två låsklackar lades på is. Detta för att tillmötesgå den allt större efterfrågan på det nya låset med tre låsklackar. I våra ögon är kanske inte det nya låset med sina tre låsklackar någon bättre lösning än det gamla låset. Vi kanske sticker ut hakan lite långt om vi påstår att den tredje låsklacken endast är en modenyck. Men faktum är att ett gevärslås med två stycken motstående låsklackar placerat längds fram på slutstycket fortfarande är den, i våra ögon, bästa lösningen om man vill ha ett bra och väl fungerande lås. Detta påstående innebär inte att vi förkastar alla lås med fler låsklackar än två, vi vill bara poängtera att det knappast kommer att fungera bättre.

Snarlik
Sako 75 är vid första anblicken snarlik sin företrädare, det är dock bara en synvilla. När man granskar 75 modellen finns det inte många likheter med föregångaren. Det mest påtagliga är som vi tidigare påpekade en extra låsklack. Med tre låsklackar och en öppningsvinkel runt 70 grader skall bössan enligt Sako få en svårslagen slutstycksgång. Detta måste vi erkänna att Sako har rätt i. Snabba omladdningar vid axeln går betydligt smidigare än med de gamla Sako modellerna. Det är dock tveksamt om Sako 75 slår den legendariska “snabbrepeteraren” Carl Gustaf 1900 på fingrarna, detta trots att 1900:an har den “uråldriga” lösningen med 90 graders öppningsvinkel på slutstycket. Här måste vi väl tillägga att 1900:an har en del brister och problem, men slutstycksgången är svårslagen.

Rekylklack
När Sako och Tikka hamnade under samma tak ändrades Sakolåsen så att det blev lättare att använda samma komponenter mellan de olika fabrikaten. Två detaljer som blev identiska på Tikka och Sako var trycket och den lösa rekylklacken. På Sako 75 har den lösa rekylklacken övergetts till förmån för en annan lösning. Nu sitter rekylklacken i ett tvärgående spår under lådan med en låsskruv framifrån. Detta är i våra ögon en mycket bättre lösning. Det gamla systemet med en lös rekylklack av aluminium innebar en del bekymmer om man vill plastbädda bössan. Trycket har ändrats en del men grundkonstruktionen är den samma som tidigare. Som på tidigare Sako modeller är trycket av hög klass. Trycket saknar justeringsmöjligheter för ingreppet men testvapnet hade inget besvärande släp.

Säkring
Säkringen är likadan som på de gamla Sakomodellerna och sitter strax bakom slutstyckshantaget. En bra nyhet är en diskret plundrings tangent direkt framför säkringstangenten. Sako 75 kan fås med såväl fast som löstagbart magasin. Testmodellen hade ett löstagbart kryssmagasin. Fastsättningen av magasinet är både pålitlig och diskret. Här har Sako lyckats bra på ett riskabelt område. Det är nog få detaljer som kan få en jägare att tappa förtroendet för bössan mera än om magasinet ramlar ur vid första skottet mot stortjuren. Sako har behållit underbeslagen i stål, ett lovvärt grepp när många andra vapentillverkare utnyttjar plast i komplicerade detaljer.

Laminat
Månadens testvapen har stock av vad som förefaller vara björklameller. En laminatstock har flera stora fördelar om man ställer den mot en traditionell trästock. Den största fördelen är nog tveklöst stabilitet och förmåga att stå emot yttre förhållanden. Den tål även större påfrestningar om olyckan är framme. En nackdel som är svår att komma runt är att en laminatkolv blir tyngre än en homogen valnötskolv. Sako har ganska mycket trä i sina kolvar och detta innebär att bössan blir ganska tung. Ett annat dilemma är att det är svårt att nätskära en laminatkolv. Nätskärningen var på testbössan inte riktigt i toppklass men det får nog betraktas som godkänt med tanke på materialet. Det tvistas även en hel del om den är vacker att titta på eller inte. Smaken är olika som tur är.
Sako har tidigare andvänt sig av glasfiberkolvar från McMillan på sina modeller med syntetkolv. Modell 75 med syntetkolv har fått en mera produktionsanpassad kolv av plast i stället för den av glasfiber från McMillan. Om vi får välja en studsare från Sakos 75 program med siktet inställt på hög precision vänder vi nog sannolikt blicken mot just denna månads testvapen med laminatkolv.

Tung pipa
Testbössan har beteckningen Varmint, uttrycket kommer från USA och betyder skadedjur. Skadedjursjakten är en utbredd jaktform i det stora landet i väster och alla Amerikanska tillverkare av studsare har en eller flera Varmintmodeller på programmet. Jakten ställer stora krav på precision och detta innebär att piporna är grövre än på en standardmodell. Testbössan från Sako hade en pipa kammrad för .308 Win vilken knappast gör den till en idealisk varmint bössa. Precisionen var däremot fullt tillräcklig för att träffa en kråka på 300 meter.
Bössan visade sig skjuta mycket bra med flera olika sorters patroner. De bästa träffbilderna uppnåddes med handladdad ammunition. Receptet med en 168 grains matchkula från Sierra och N-150 krut från Vihtavuori gav flera träffbilder under 20 millimeter på 100 meter. Detta får nog betraktas som ett mycket bra resultat för ett produktionsvapen. Det kändes som att ytterligare finlir vid laddbänken kunde ha krympt träffbilderna ytterligare. Det bör nämnas att studsaren också presterade mycket bra träffbilder med Normas jaktammunition.

Kikarfästen
Ett problem som den genomsnittlige jägaren knappast kommer att uppleva är att det är förenat med en del problem att få kikaren att sitta fast ordentligt på en Sakostudsare. Detta låter betydligt mera dramatiskt än vad det i själva verket är. Detta problem är svårt att upptäcka på en vanlig jaktstudsare. Men om man som vi har haft en del kontakt med bänkskyttevapen byggda på Sako lås blir problemet mera påtagligt. Bänkskytten Bosse Petersson, Obbola, har en bössa i sporterklassen byggd runt ett Sakolås, pipan är en rostfri Australiensisk Tobler i 6PPC. Bössan skjuter med lätthet träffbilder under 6 millimeter på 100 meter när kikaren sitter fast. Bosse har efter en hel del exprimederande med olika kikarfästen konstaterat att Sakos egna tvådelade fästen med en klack som skruvas på lådan är det enda som är 100% pålitligt. Övriga fästen är inte tillräckligt noggrant tillverkade för att fungera tillfredställande på en bänkskyttebössa.

Extremt.
Vi måste här poängtera att det inte rör sig om stora problem i de flesta fall. Men på en bänkskyttebössa är en förflyttning av träffläget med 10 millimeter lika med total katastrof i sporterklassen. För den vanlige jägaren är dessa små förflyttningarna nog hanterbara i de flesta situationer. Vill man vara säker på att slippa dessa små träfflägesförändringar rekommenderar vi Sakos tvådelade originalfästen. Dom är dyra, över 1000 kronor, men kikaren sitter fast.

Trevlig bössa
Sako 75 Varmint Laminat som modellen heter är en mycket trevlig bekantskap. Bössan känns välbalanserad och visade sig ha precision utöver det vanliga. Det är svårt att hitta några allvarliga negativa detaljer på vapnet. Det som möjligtvis grumlar bilden en aning är att kikarfästet inte är helt idealiskt konstruerat. Om vi hade fått önska skulle kolven ha haft en klassisk rak utformning. Den klassiska kolven är lättare att skjuta med liggande och från stöd i skjutbänken. Två skjutställningar där bössans potential bäst kan utnyttjas.
Sako har tidigare haft en varmint modell med enkelskottslås och rak klassisk kolv. Detta skulle bli en mycket trevlig modell med 75 lådan i rotfritt och en tung pipa för den som är intresserad av precisionsskytte vid sidan om jakten.

Fakta

Tillverkningsland: Finland
Modell: SAKO 75 Varmint Laminat
Vikt: 4,1 kg
Totallängd: 1090-1160 mm beroende på kaliber
Piplängd: 570-620 mm beroende på kaliber
Kalibrar: Kan fås i de flesta kalibrar
Magasin: 5 eller 4 beroende på kaliber
Säkring: Sidosäkring kan plundras i säkrat läge
Avtryck: Direkttryck, justerbart
Pris: cirka 10.500 kr
Generalagent: Classic Vapen Bollebygd
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser