SAKO 75 Jubileumsvapen från Finska Sako

Sako presenterade ett helt nytt vapen till fabrikens 75-års-jubileum 1996.Ett nytt vapen när den "gamla" Sakon år efter år varit ansedd som en av världens bästa fabriksbyggda vapen Sako är en gammal och välrenomerad vapentillverkare med anor från början av 1900-talet. nr10_97.gifNamnet är välkänt bland jägare, de flesta nickar bifallande och igenkännande när namnet kommer på tal. I början utnyttjades ofta gamla militärmekanismer i Sakos vapenverkstad. Efterhand utvecklades egna mekanismer med modeller som Vixen, Forester, Finnbear med flera. En av de grundläggande idéerna var att lådans längd skulle vara anpassad till respektive patron.

Sako 75 kommer efterhand att tillverkas enligt samma princip med anpassade lådlängder. Under 1997 presenterades Sako 75 i standardmekanism IV för kaliber 25-06 upp till 9,3×62. Under 1998 skall serien vara komplett med fem olika mekanismer.
Sako är fortfarande en av de vapentillverkare som kostar på stål i underbeslag och varbygel, en lyx som vi applåderar. För att citera Sakos reklam. ”Självklart kommer inget av plast i närheten av ett Sakovapen förutom syntetstocken”.

Första intryck
Sakos nya studsare har varit på önskelistan sedan länge och intresset var därför stort när vapnet skulle granskas. Vid första anblicken känns den gamla Sakon igen i en del detaljer, men vid närmare granskning finner man ett helt nytt vapen.
Testvapnet är av den alltmera populära allväderstypen med rostfritt stål parat med syntetisk stock. Huruvida det är vackert för ögat kan kanske diskuteras. Praktiskt är det i alla händelser. Sako 75 är ett välbalanserat vapen som känns som ett bra bruksvapen redan första gången det greppas.

Mekanism
Efter sammanslagningen med Tikka genomgick Sakomekan-ismerna några smärre förändringar. Sako 75 serien har samma trycke som sitter på Tikkastudsarna. Mekanismens undersida är snarlik Tikkas moderna modeller det vill säga undersidan är helt plan.
Rekylklacken är en ny lösning med en längsgående brygga under lådan i vilken rekylklacken är infräst och fastskruvad. Den främre stockbulten griper in i denna brygga liksom en magasinsspärr som är skruvad i bryggans bakkant. Rekylklacken är rejält tilltagen och bör fungera bra i syntetstocken.

Slutstycke
Sako är stolta över att presentera ett slutstycke med tre låsklackar och mekanisk utstötare som skall ge extremt mjuk och pålitlig slutstycksgång. Utdrag-aren är av den moderna typ som återfinns på många av dagens studsare. Utkastning av avfyrade patroner sker nästan på gammaldags Mauservis. Utkastaren löper genom ett spår på slutstyckets undersida mellan låsklackarna och kastar ut hylsan när slutstycket når sitt bakersta läge. Utstötaren är placerad mellan trycke och låda. Konstruktionen är finurlig.
De tre låsklackarna ser vid första anblicken väldigt avfasade och ”märkliga” ut. Idén med detta är att åstadkomma en smidig slutstycksgång med hjälp av fem styrytor.
Slutstycket har en öppningsvinkel på 70 grader vilket naturligen ger en kort spännkurva vilket innebär att slutstycket blir tungt att lyfta. Vad som är viktigast för snabba skott, ett slutstycke som är lätt att lyfta utan att vapnet rubbas allt för mycket med en öppningsvinkel på 90 grader eller en tung öppning med 70 grader kan diskuteras. För kulstigsskytten är det troligen ett lätt val.

Trycke och säkring
Sakos trycke är justerbart mellan ett till två kilo. Någon möjlighet att justera ingreppet finns inte. Testvapnets trycke var kort och utan släp vilket förenklade skyttet avsevärt. Säkringen förtjänar en egen historia då den består av en vertikal tapp som spärrar både slutstyckshandtag och slagstift. I säkrat läge är även trycket spärrat. Säkringstangenten är lättåtkomlig med distinkta lägen. Säkringen ger ett gediget intryck och får betraktas som mycket bra. På Sako 75 är systemet utvecklat med en plundringstangent framför säkringen som medger att vapnet kan plundras i säkrat läge.

Stock och detaljarbeten
Passning mellan plast och metall är god liksom inpassning av gummibakkappan som får betyget funktionell. Löstagbara rembyglar i rostfritt stål följer med som standard. Syntet-stocken ger ett behagligt och halkfritt grepp genom gummerade ytor på pistolgrepp och framstock. Här har Sako på ett bra sätt visat inovativa grepp som är bra för jägaren. Som lök på laxen har en snygg pistolgreppsrosett med Sakos logga monterats.
Samtliga modeller har helt friliggande pipa, något som är gynnsamt för precisionen.

Kaliberutbud
Sako 75 erbjuds i många kalibrar från .17 Rem upp till .416RemMag när serien blir komplett under 1998 med 11 olika modeller.
Kryssmagasinet rymmer fem, magnum fyra, patroner med möjlighet till en sjätte i loppet. Det löstagbara kryssmagasinet är möjligt att fylla på även när det är fastsatt i vapnet. Mycket bra. Sako 75 kan även fås med fast magasin som tillval för den som föredrar detta.

Skjutning
Sako har ett eget system med frästa spår på lådan som kompletteras med specialfästen. Det kan tyckas märkligt att man efter samgåendet med Tikka inte infört gemensam standard och då valt Tikkas lösning som ger ett skottfast montage även efter att kikaren tagits av vapnet.
Precisionen lämnar inget att önska. 35 millimeter med Lapua Mega. Några serier på löpande älg fullbordade skjutövningarna. Sako 75 är ett trevligt vapen att ta med sig till skjutbanan. Bra precision, bra balans och bra trycke gör att man gärna skjuter några extra serier på älgbanan. Stocken har bra förmåga att överföra rekylen till skyttens axel.

Sammanfattning
Nya Sako75 är en trevlig bekantskap, både hanteringsmässigt och skjuttekniskt. Den har många bra tekniska lösningar och är elegant och snygg att se på. Några detaljer som förtjänar att nämnas är säkring som ytterligare förbättrats och slutstyckets utformning.
Sako har ett mycket komplett och imponerande vapenprogram som ger varje kund möjligheter att finna ett vapen för sina behov.
En del av nyheterna kan kanske betraktas som nyhet för nyhetens skull. Sakos ”gamla” låda fungerade oklanderligt. Sako är dock förlåtet för detta med anledning av nyheternas värde och företagets 75-årsjubileum.

Fakta:

Modell: Sako 75 Synthetic Stainless 
Kaliber: .30-06 
Längd: 110,5 cm 
Piplängd: 58 cm 
Vikt: 3,6 kg 
Säkring: Låser trycke och slagstift samt spärrar slutstycket 
Trycke: Justerbart direkttrycke 
Pris: ca 9 900:- 
Generalagent: Classic Vapen Bollebygd
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser