Så uppskattar du älgens vikt – utan att väga hela kroppen

Vad väger älgen? En fråga som är mycket vanlig när jägarna transporterat den fällda älgen till slakteriet och slakten ska starta. Eftersom älgen ska hänga för mörning före styckning kan det vara svårt att väga hela älgen. Men det finns knep för att uppskatta vikten utan att väga hela älgen.

Jaktjournalen tipsar om hur man uppskattar vikten på en älg - utan att väga hela kroppen. Foto: Gettyimages

Att notera de fällda älgarnas vikter fyller flera funktioner, inte bara för hur många kilon som hamnar i köttbacken. Man får också en värdefull indikation på älgstammens utveckling om man varje år skriver upp slaktvikt, kön och ålder på de fällda djuren.

Det är ett bra sätt att snabbt se avvikelser och med erfarenhet kan man också förstå varför. Sommaren 2018 var extremt varm och torr vilket bidrog till lägre slaktvikter, framför allt på älgkalvar. Älgforskare har länge kunnat se sambandet mellan torra somrar och lägre slaktvikter.

Avvikelser med tydliga trender kan också bero på betesbrist eller en allt yngre älgstam.

Väg älghjärtat!

Väg hjärtat

I Lillvikens jaktlag väster om Strömsund väger man hjärtat och multiplicerar med 100 för att snabbt få en uppskattad vikt. En metod man är nöjda med efter kontrollvägningar av hela kroppar.

Vissa höstar kan älghjärtat bestå av mer feta och för att då få en jämförbar vikt skär man bort överflödet av fettet. Självklart fungerar inte metoden när älgen är fälld med ett hjärtskott.

JJ testade metoden på en liten ettårig tjur som hade en exakt slaktvikt på 98,5 kg. Hela kroppen vägdes direkt efter flåning och innan skottrensning.

Vi började med att väga hjärtat utan att skära bort något fett, som i detta fall visade sig ge bäst jämförelse. Hjärtat vägde 962 gram x 100 = 96,2 kg. Att jämföra med den korrekta vikten på 98,5 kg.

Väg bog eller baklår

Andra metoder som också är vanliga för att uppskatta totalvikten är att väga bogen, vilket sägs ska motsvara cirka 10 procent. Ett baklår bedöms väga 18 procent av totalvikten.

Oavsett vilken del man väger är det viktigt att känna till hur man styckar loss dem.

Bogen ska styckas ut mellan hinnorna som sitter mellan bogen och bröstkorgen. Frambenet ska kapas i knäleden.

Baklåret styckas också anatomiskt, bakbenet tas av i hasleden och delas i höftleden med bäckenbenet kvar i resten av kroppen.

Viktigt att komma ihåg är att detta är metoder för uppskattade vikter. Det absolut bästa är naturligtvis att väga hela kroppen i en bra våg.

Holger Nilsson

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼