Annons
Så slutade livet för duktiga jämthunden Puma - ihjälbiten av varg - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan vargattack
Den duktiga jämthundstikens liv tog slut utanför Sysslebäck på tisdagen. Foto: Privat
Så slutade livet för duktiga jämthunden Puma - ihjälbiten av varg
Björn, trodde länsstyrelsen först men ändrade sig på onsdagen

Thomas Johansson fick på tisdagen sin duktiga jämthundstik dödad av vargar utanför Sysslebäck i Värmland. Från början drog länsstyrelsens besiktningsman slutsatsen att hunden dödats björn, men det ändrades på onsdagen.

Thomas Johansson

– Jag har fått besked att det var vargar som bet ihjäl Puma. Jag förstod direkt att det var vargar – hon hade hål överallt på kroppen, säger Thomas Johansson till Jaktjournalen.

Han bor i Hudiksvall och kom med på älgjakt i Sysslebäck i Värmland förra säsongen. På tisdagen släppte han sin åttaåriga jämthundstik, Kvannildalens Puma på jaktträning nordost om Sysslebäck.

Det tog fem minuter sedan hade Puma fått tag i älgar. Det drog först rakt bort innan älgarna vände och kom tillbaka.
Strax före klockan 11 var Thomas alldeles i närheten av hunden, enligt Garminpejlen.

”Då förstod jag”

– Hon rörde sig på ett område som var ungefär som en halv fotbollsplan i storlek. Då började jag känna att det var något konstigt. Jag hörde henne inte och hon sökte inte upp mig som hon brukar, berättar Thomas.

Nacken på jämthunden Puma

Han gick sig runt och sökte och upptäckte plötsligt att han var tillbaka på samma ställe där han kommit upp i området.

– Då förstod jag att något var riktigt galet – och sedan såg jag en tass på Puma sticka upp ur ljungen. Vargarna bar runt henne när jag gick i området. Det har länsstyrelsen också bekräftat, säger Thomas.

Länsstyrelsens besiktningsman drog på tisdagen slutsatsen att hunden sannolikt dödats av björn.

– Hunden hade inga bett under hakan eller i strupen och därför har besiktningsmannen bedömt att skadorna orsakats av björn, säger vilthandläggare Magnus Nystrand till Jaktjournalen när han på onsdagen läser innantill i datasystemet.

Bett över hela kroppen

Besiktningsmannen har noterat kraftiga bettskador över nacke, rygg och bett ned mot vänster sida, över bakdelen samt i lår och ett hål vid svansroten.

Länsstyrelsens personal skickade bilder på hunden till Jens Frank på Viltskadecenter.

– Jag har tittat på bilder på den hunden. Det är svårt att säga någonting om blödningar under skinnet, men det ser mer ut som varg än björn, säger Jens Frank till Jaktjournalen.

En sista avgörande faktor för slutsatsen att Puma dödades av varg är att en länsstyrelsetjänsteman med en specialtränad spårhund besökte platsen för attacken på onsdagen.

Hunden uppges bara markera på björnspår.

– Hon hittade inga björnspår men däremot revirmarkeringar av varg cirka 100 meter från platsen där hunden hittades död, säger David Höök, handläggare på länsstyrelsen i Värmland.

”Tragedi i familjen”

Thomas Johanssons uppgifter styrker också att Puma inte sökt upp någon björn.

– Jag jagar i Ramsjö i Hälsingland och hon har aldrig intresserat sig för björn, trots att jag vetat att det funnits björn i närheten. Om hon dödats av en björn borde den ha slagit ihjäl henne snabbt och inte bitit överallt, säger Thomas Johansson.

Han är nedstämt och tagen av det inträffade. Puma var hans mest erfarna och duktiga älghund. Hur det blir med älgjakten i området är oklart.

– Det är en tragedi i familjen och det känns som om luften gick ur medlemmarna i laget. Jag tror inte att det är någon som vågar släppa sin hund när jakten startar, säger Thomas Johansson.

Thomas Johansson med sin jämthundstik, som utvecklats till en mycket duktig älghund.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!