Så slipper du matförgiftning orsakad av vildsvinskött

Uppsala (JJ) En ny svensk studie visar att 60 procent av vildsvinen bär på farliga matförgiftningsbakterier. I Jaktjournalens webbradio ger SLU-forskaren Axel Sannö handfasta tips på hur man hanterar vildsvinskött på ett säkert sätt.

60 procent av vildsvinen i Axel Sannös studie bar på farliga magsjukebakterier. Han lägger fram sin doktorsavhandling i höst. Foto: Privat och Gettyimages

Axel Sannö har gjort två studier – dels på två svenska gods och dels i cirka 30 lokala populationer varifrån jägare skickat in kött för provtagning.

Det visade sig att 75-80 procent av populationerna och 60 procent av vildsvinen i studien hade magsjukebakterierna salmonella och yersinia.

Därför är det ytterst viktigt att köttet hanteras på ett säkert sätt, påpekar Axel Sannö.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser