Så slipper du matförgiftning orsakad av vildsvinskött

Uppsala (JJ) En ny svensk studie visar att 60 procent av vildsvinen bär på farliga matförgiftningsbakterier. I Jaktjournalens webbradio ger SLU-forskaren Axel Sannö handfasta tips på hur man hanterar vildsvinskött på ett säkert sätt.

60 procent av vildsvinen i Axel Sannös studie bar på farliga magsjukebakterier. Han lägger fram sin doktorsavhandling i höst. Foto: Privat och Gettyimages

Axel Sannö har gjort två studier – dels på två svenska gods och dels i cirka 30 lokala populationer varifrån jägare skickat in kött för provtagning.

Det visade sig att 75-80 procent av populationerna och 60 procent av vildsvinen i studien hade magsjukebakterierna salmonella och yersinia.

Därför är det ytterst viktigt att köttet hanteras på ett säkert sätt, påpekar Axel Sannö.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vi är Jaktjournalen: Marcus vann en plats hos oss

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår redaktör Marcus Holms tur.

Annonser