Så många hundar föll offer för vildsvin

Kungsbacka (JJ) Varje år skadas eller dödas ett hundratal hundar när de träffar på vildsvin i det fria. Under 2015 var det glädjande nog bara hälften så många hundar som råkade illa ut jämfört med 2014. Var femte vildsvinsskada drabbar en wachtelhund, samtidigt som det är ovanligt att sällskapshundar råkar ut för våldsamma möten.

Skadeanmälningarna minskade med 50 procent 2015 jämfört med 2014. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi ser en nedåtgående trend under ett par års tid, trots att antalet vildsvin ökar i landet. Det är riktigt bra och innebär troligen att fler djurägare tar väl hand om sina hundar och utrustar dem med rejäla skyddsvästar, säger Patrik Olsson, affärsområdechef smådjur, Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Agria har under flera år arbetat aktivt för att fler hundar ska bära skyddsväst, bland annat med moroten att man slipper betala självrisk vid en skada om hunden bär en skyddsväst.  En annan bidragande orsak till att siffrorna sjunker kan vara att både jägare och hundar är bättre utbildade idag och att hundarna ofta testas i vilthägn innan det är skarpt läge. 

Det är främst jakthundar och blandrashundar som råkar illa ut i terrängen. Bland jakthundar är det framför allt den populära wachteln som drabbas hårt och står för var femte vildsvinsskada.  Av 2015 års hundratal skadeanmälda hundar är 33 stycken av blandras. Ofta handlar det om blandningar mellan wachtel och gråhund eller jämthund som i stor utsträckning används vid jakt.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser