Annons
Så hittade Christer sin gråhund Balder efter vargattacken - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan vargattack
Gråhunden Balder blev fem år gammal. Han var efter älg när vargarna tog honom. Foto: Privat
Så hittade Christer sin gråhund Balder efter vargattacken

Den femåriga gråhunden Balder var på älgträning när han på söndagen attackerades av vargar i norra Värmland. På bara några minuter dödade vargarna hunden och slet ut tarmar och inälvor på honom.

Christer Wördin

– Ett djävla dret att ha på skogen. Balder var min enda hund – det kommer att bli tomt här ikväll, säger ägaren Christer Wördin.

Han släppte sin duktiga gråhund på morgonen och den fick på på älg direkt.

– Det gick omkring en mil i cirkel och kom tillbaka mot mig. Jag flyttade mig lite och tänkte att jag skulle filma. Men 300 meter bort tvärstannade hunden och sedan bar den av snett ifrån mig, berättar Christer.

Han gick emot platsen och fann pejlhalsbandet liggande på marken och en stor blodfläck.

Skott mot en varg

– Jag fattade direkt vad som hänt, att det var varg som tagit honom. Jag hörde morrningar från en myr och när jag gick dit såg jag två vargar som höll på med någonting. Jag förstod att de stod över hunden och sköt först ett varningsskott och sedan ett skott mot den ena av vargarna. Skottet träffade inte utan var för högt, men vargarna stack iväg, berättar Christer.

Han hittade sin duktiga och älskade gråhund med inälvor och organ utslitna.

Tragedin inträffade cirka sju mil norr om Torsby, sex-sju kilometer väster om samhället Bjurberget. Det ligger nära norska gränsen.

Inget känt revir

Christer jagar i Röjdens viltvårdsområde och där har det för tillfället inte funnits någon känd revirbildning. Tidigare år har vargarna i reviret Bograngen rört sig i området. I det reviret sköt norska jägare alla vargar utom en i den senaste licensjakten.

Länsstyrelsen har inte besiktat kroppen efter Balder.

– Jag har ring och ringt, men länsstyrelsens personal verkar inte jobba på helgerna, säger Christer Wördin.

Fotnot: Dret betyder skit på värmländska.

Gråhunden Balder blev fem år gammal.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!