Färilavargen fotograferad under en av sina nattliga jakter bland hus och gårdar. Foto: Privat

Så håller sig Färilavargen undan skyddsjägarna

Jägarna som skyddsjagar en varg i Färila kämpar under svåra omständigheter.- Både under fredagen och lördagen har vi haft tillfällen när det skulle ha varit kanonbra med löshundar, säger jaktledaren till Jaktjournalen.

"}}

I fredags morse var det varg inne i en by inom skyddsjaktsområdet, där den närgångna och skadegörande vargen rör sig.

– En jägare fick syn på den ute på en åker men då fanns inget säkert kulfång, så han avvaktade med med att skjuta. Han väntade på att den skulle förflytta sig och då kom det en bil, som gjorde att vargen ändrade riktning, berättar jaktledaren.

Älgjägare satt på pass

Älgjägare i området vågade inte släppa älghundar på grund av vargen, men de gick ut och satte sig och passade. Men då syntes ingen varg till.

Som Jaktjournalen berättat tidigare skrev länsstyrelsens personal inte in något beslut om hundanvändning i vargjakten. Det har lett till att löshundar inte kan användas, och att länsstyrelsen inte kan ändra beslutet och tillåta hundar eftersom hela beslutet om vargjakt är överklagat.

Förvaltningslagen säger att myndigheter inte får ändra beslut som överklagats.

”På efterkälken”

På lördag morgon kom en ny synobservation av vargen inne i skyddsjaktsområdet. Men det tog en timme innan jägarna fick uppgiften.

– Då var vi på efterkälken. Vi gick ut och satte oss på pass, men vi såg ingen varg – och på söndagen var det också lugnt. Om vi fått använda löshundar hade vi haft flera chanser att få tag i vargen i helgen. Problemet är ju att den rör sig när det är mörkt och tar daglega när det är ljust. Utan hundar är det svårt att hitta den, säger jaktledaren.

Vargen jagas för att den uppträder närgången bland hus och gårdar, har skadad en schillerstövare allvarligt och misstänks ha tagit många tamkatter.