Så gör du när du möter björn under jakten

Vad bör jägarna känna till om björn när de jagar älg, rådjur, småvilt och björn? Det har Svenska Jägareförbundet och Naturvårdsverket försökt att beskriva i broschyren Björnmöten. Den sprids till jägare i björnlänen: Värmland, Da­larna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län.

Jägare är den grupp som träffar på flest björnar i naturen. Oftast undviker björnarna själva kontakt med människor och de flesta björnmöten är odramatiska. Men olyckor har hänt och i fjol inträffade den första dödsolyckan med björn på över 100 år. En jägare dog.

Den 16 augusti börjar jaktsäsongen på allvar i Sverige. Då är det bockjakt. Den 21 augusti inleds björnjakten och därefter blir det älgjakt.

Den första delen av broschyren handlar om hur man ska bete sig vid oönskade möten.

– Fler jägare bör vara bra förberedda när de jagar i björntrakter. Det handlar om att ha respekt för björnen, vara försiktig och känna sin hund, säger Rolf Brittas , som samordnar rovdjursfrågor inom Svenska Jägareförbundet.

Hundar är ofta inblandade när björnar skjuts i självförsvar. Hunden kan söka upp en björn och få den efter sig till hundföraren.

En jägare som sitter på pass i skogen eller rör sig försiktigt i skogen kan överraska en björn.

– Vi listar i broschyren olika björnmöten och vad de kan innebära. En överraskad björn kan t.ex. stanna och få överblick över situationen innan den avviker. Att den ställer sig på bakbenen är snarare ett tecken på nyfikenhet, inte aggression, säger Susanna Löfgren , chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Björnjägarna får i broschyren råd om hur de bör träna inför jakten och hur de bör agera i olika jaktsituationer.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser